Volgens de lokale inwoners in Sittwe – de hoofdstad van de provincie Arakan in Myanmar – is de 25 jarige Rizwana het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting door lokale soldaten van het leger in Myanmar gestationeerd in de stad.

Op dinsdag 16 augustus 2016 werd Rizwana ontvoerd door een groep soldaten van het leger toen zij vertrokken was uit het dorp Lat-Ma-Shay op weg naar het dorpje Thet Kay Pyin. De volgende ochtend werd haar bewusteloze lichaam rond het kamp gevonden en werd het lokale dorpshoofd geïnformeerd over de vondst van een islamitische Rohingya vrouw.

Het dorpshoofd bracht haar naar een lokale kliniek in het dorp, waar ze stierf rond 7 uur in de avond aan de zware verwondingen en het niet aanslaan van de medische hulp op haar lichaam; inna lillahi wa inna ilayhi raji’oen.

Op vrijdag 19 augustus verzocht de beveiliging van de kliniek het dorpshoofd om het lichaam te laten ophalen door familie of vrienden. Ze is kort erna door haar tante opgehaald om na salaat al-juma’a te worden begraven bij de lokale begraafplaats in Latt-Ma-Shay. Haar lichaam is niet nader onderzocht.

Het levenloze lichaam van zuster Rizwana

Een uitzichtloos bestaan
Volgens bronnen binnen haar familie kwam ze oorspronkelijk uit het Aung Mingalar-district in Sittwe. Deze wijk is inmiddels een hermetisch afgesloten moslim-ghetto waar hulpverleners nauwelijks tot geen toegang meer tot hebben. De omstandigheden in de ghetto – waar Stichting as-Salaamah wal’Adaalah ook actief is – zijn bijzonder slecht en uitzichtloos. Haar moeder en broer zijn samen met Rizwana gevlucht naar het Bawdufah kamp nadat haar vader in 2013 was overleden. Ook daar waren de leefomstandigheden slecht. Haar moeder en broer zijn later met een boot vertrokken naar Maleisië terwijl zij achterbleef om te werken in het kamp als wasvrouw.

Verdenking van verkrachting
Een bron uit het gebied heeft de site RohingyaBlogger geïnformeerd over het feit dat een groepje soldaten uit een militair kamp haar hadden vastgehouden nadat ze onderweg was naar Thet Kay Pyin. Een ooggetuige vertelt dat ze bloedde vanuit haar geslachtsdeel toen ze bewusteloos aankwam in de kliniek. Dit duidt op een verkrachting, wat hoogstwaarschijnlijk de doodsoorzaak is.

Er is nooit een medische rapport opgemaakt door de dokter of de kliniek dus zal er waarschijnlijk nooit gerechtigheid komen voor zuster Rizwana.

steun ons met jouw sadaqah