De afgelopen dagen zijn de vluchtelingenkampen van de Rohingya-moslims in het zuiden van Bangladesh getroffen door zeer slecht weer. De combinatie van overstromingen en landverschuivingen hebben aan twee Rohingya het leven gekost; minstens 11 Rohingya raakten gewond.

Vijf dagen van extreem slecht weer heeft verschrikkelijke gevolgen voor de Rohingya die vanuit Myanmar zijn gevlucht naar buurland Bangladesh en net over de grens in provisorische kampen wonen. Omdat de overheid van Bangladesh langdurig verblijf van de vluchtelingen vreest mogen geen permanente constructies worden gebouwd. De hutjes waar de vluchtelingen in wonen worden daarom vooral gebouwd van bamboe, zeil en soms met een aluminium dak. De hutjes die zijn gebouwd op de randen van heuvels of aan de voet ervan zijn veelal beschadigd door landverschuivingen en modderstromen, de hutjes die op lager terrein zijn gebouw zijn geraakt door overstromingen. Hiervoor verliezen veel vluchtelingen niet alleen een dak boven hun hoofd maar ook al hun voedsel, wat vaak niet meer is dan een zak met rijst dat op de grond staat.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

De vluchtelingenkampen zijn zwaar getroffen door het slechte weer.

De vluchtelingenkampen zijn zwaar getroffen door het slechte weer.

Erger dan vorig jaar
De Verenigde Naties schat het aantal getroffen ‘huishoudens’ geraakt door landverschuivingen 1.186 en er zijn ruim 216 ‘huishoudens’ getroffen door overstromingen. “Deze Rohingya hebben alles al verloren toen ze Myanmar moesten ontvluchten,” aldus Nourdeen Wildeman, voorzitter van as-Salaamah wal’Adaalah. “Nu verliezen ze opnieuw al hun weinige bezittingen en beschutting. Het is een enorm drama. De moesson lijkt dit jaar zwaarder te zijn dan vorig jaar en we zijn pas halverwege. Ik vrees het ergste!”

In totaal zitten er naar schatting 900.000 Rohingya-vluchtelingen in het zuiden van Bangladesh. Het overgrote deel hiervan is stateloos in Myanmar en niet geregistreerd in Bangladesh. Hoewel er al geruime tijd gesprekken zijn tussen beide landen over repatriëring lijkt er nog geen sprake te zijn van feitelijke terugkeer van moslims naar Myanmar, waar de afgelopen jaren een genocide op hen is gepleegd en op sindsdien op geen enkele wijze hun veiligheid gewaarborgd is. Vrijwillige terugkeer lijkt dan ook uitgesloten.