Het leger van Myanmar heeft in de aanloop naar de genocide op Rohingya-moslims in 2017 via fake-berichten op Facebook de haat tegen de bevolkingsgroep aangewakkerd. Dit heeft de New York Times naar buiten gebracht.

Een grote golf van geweld tegen de Rohingya-moslims in het noordwesten van Myanmar zorgde er in augustus en september 2017 voor dat vele honderdduizenden moslims op de vlucht sloegen naar buurland Bangladesh. Zij legden daar getuigenverklaringen af over standrechtelijke executies door het leger, grootschalige aanrandingen en verkrachtingen van moslimvrouwen, massa moorden, martelingen en vernietigingen van woningen en bezittingen. De Verenigde Naties hebben het geweld omschreven als een schoolvoorbeeld van een genocide.

Officieel was het geweld een reactie op een aanval door Rohingya-rebellen op posten van het leger en de politie. Er komen echter steeds meer verhalen boven tafel waaruit blijkt dat het leger het geweld van tevoren zorgvuldig heeft voorbereidt. Dit blijkt onder andere uit troepenbewegingen vlak voor het geweld begon, kleine aanvallen op moslims waarmee geweld werd uitgelokt en een eerdere golf van geweld in oktober 2016 wat een test lijkt te zijn geweest voor de veel grotere actie in 2017. Ook blijkt nu dus dat door het leger actief burgers in het noordwesten van Myanmar tegen de Rohingya zijn opgejut, wat later voor meer draagvlak heeft gezorgd vanuit de bevolking voor het moordende leger.

Werkwijze
Ongeveer 700 medewerkers van het leger hebben de afgelopen jaren nepaccounts aangemaakt van nieuwspagina’s en pagina’s over bekende zangers en modellen. Vervolgens deelde ze via deze pagina’s nepberichten over verkrachtingen en moordpartijen die door moslims zouden zijn gepleegd. Via troll-accounts stookte ze de sfeer in de comments verder op terwijl critici door deze trollen werden aangevallen en de mond werd gesnoerd. In totaal had het leger via Facebook een bereik van 1.3 miljoen mensen, wat een groot aantal is in het land waar nog niet iedereen toegang tot internet heeft.

Facebook verwijderd accounts
Sinds dit jaar geeft Facebook steeds meer toe dat het platform in Myanmar actief gebruikt is om op te roepen tot haat en dat het hier onvoldoende tegen op heeft getreden. Nathaniel Gleicher – hoofd van de cybersecurity tak van Facebook – heeft tegenover de New York Times verklaard dat ze inderdaad duidelijke en doelbewuste pogingen hebben waargenomen om nepnieuws te verspreiden vanuit het leger van Myanmar.