Vijf moslims zijn in Myanmar aangeklaagd voor het maken van een zogenaamde Rohingya kalender. In de kalender staat dat de Rohingya-moslims een etnisch religieuze minderheid zijn in Myanmar. De politie zegt dat ze zijn opgesloten in de gevangenis en daar hun rechtzaak afwachten.

Een rechtbank in het centrum van Pazundaung in Yangon heeft de overtreders beboet met elk een bedrag van $800 na het overtreden van artikel 4 in de ‘Printing and Publishing Law’ uit 2010. De wet zorgt ervoor dat elk individu kan worden vastgezet na het publiceren of verspreiden van materiaal dat potentieel schade kan toebrengen aan de nationale veiligheid. De mannen zijn na het betalen van de boete weer vrijgelaten.

Kort daarna zijn de mannen op dinsdagochtend opnieuw gearresteerd en naar de Insein gevangenis gebracht bevestigt de politie chef Khin Maung Latt van het stadscentrum Pazundang tegen de Myanmar Now. “Ze zijn belast met Sectie 505b van de wet waarin staat dat zij die informatie verspreiden, dat kan zorgen voor potentiele onrust onder de bevolking, mogen worden vastgezet in de gevangenis,” zegt de politie chef. De binnenkort aftredende overheid in Myanmar heeft sectie 505b frequent toegepast sinds 2011 om haar politieke tegenpartijen aan te klagen.

“Ik heb de opdracht gekregen om deze mannen weer opnieuw te arresteren onder een nieuwe aanklacht. Ik denk dat deze aanvullende aanklacht er voor zorgt dat mensen in de toekomst deze overtreding niet zullen durven te begaan. Dit is een zaak gerelateerd aan het beschermen van ons ras en religie,” zei politie chef Khin Maung Latt.

De politie is naarstig opzoek naar een moslim genaamd Aung Khin van het stadsdeel Shwepyithar die opdracht heeft gegeven voor het printen van de kalender. Hij is op dit moment voortvluchtig. De kalender voor 2016 bevat de woorden Rohingya en bevat een uitspraak waarin staat dat er in 1950 een Rohingya radio programma bestond in het Birma van Minister President U Nu. De president zou zelfs persoonlijk het woord Rohingya hebben gezegd.

De overheid in Myanmar ontkent krachtig het bestaansrecht van de meer de één miljoen Rohingya moslims. Volgens de overheid zijn zij onwettige immigranten uit Bangladesh en dus Bengalis.

“Leven in een hel”
Nadat foto’s van de controversiële kalender op facebook terecht kwamen heeft de lokale politie een inval gedaan in het Kyaw Printing House in Pazundaung. De eigenaar Kyaw Kyaw, zijn manager Ye Thu Aung en drie moslims die in opdracht van Aung Khin te werk gingen zijn alle aangeklaagd.
“De mannen verdienen hun geld met het binden van Korans en kalenders. Ze namen contact op met Kyaw Printing House om gewoon normaal te werken aan een opdracht,” zegt een familielid.

“Ze wisten van niets. Het zijn gewoon boekbinders. We voelen ons zo ellendig, het is alsof we leven in een hel,” zegt Hlaing Myint tegen Myanmar Now. Hij is een familielid van de 29 jarige Win Htwe die nu vastzit. De twee andere mannen zijn Whin Naing or Mohammed en Zaw Min Oo or Haniq en komen beide uit Minglar Taungnyunt.

Druk van monniken?
De radicalen boeddhisten van de nationale Ma Ba Tha beweging hield een spoed vegadering met haar leden in North Dagon in de Magwe Pariyatti klooster. Ze veroordeelde de kalender met krachtige bewoordingen. Een paar dagen ervoor hadden leden van de beweging al het bestaan van deze kalender vermeldt via social media.

De monnik Pamukka had de leden vertelt dat ze druk moesten zetten op de overheid om de makers van de kalenders te straffen. Hij vindt dat de boetes opgelegd aan de makers minimaal was en dat ze gerechtelijk vervolgd moesten worden. Dat is nu dus ook gebeurd.