Een hoge ambtenaar van de National League for Democracy (NLD) heeft na de recente verkiezingsoverwinning aangegeven dat hulp aan de ontheemde Rohingya moslimminderheid “geen prioriteit” heeft wanneer de partij volgend jaar aan de macht komt.

De hoge ambtenaar Win Htein vertelt het volgende aan de New York Times: “De staatsloze onwettige immigranten moeten terug (naar Bangladesh)”.

“We zullen hier middels de rechtsorde en mensenrechten mee omgaan. Maar we moeten rekening houden met de overheid in Bangladesh, het land waar de meeste (Rohingya) vandaan komen. Onze prioriteiten liggen elders. Wij willen vrede, een vreedzame overdracht van macht en economische groei”, zegt Win Htein.

Het lichaam van een drie maanden oude baby, net overleden aan griep en diarree. Dankzij het beleid van de overheid hebben de Rohingya nauwelijks toegang tot medicatie. IDP-kamp nabij Sittwe, Myanmar.

Het lichaam van een drie maanden oude baby, net overleden aan griep en diarree. Dankzij het beleid van de overheid hebben de Rohingya nauwelijks toegang tot medicatie. IDP-kamp nabij Sittwe, Myanmar.

Statenloos
Meer dan één miljoen Rohingya leven er in Myanmar in de westelijke Rakhine staat. Meer dan 100000 zijn verspreid over smerige opvangkampen zonder onderwijs en werk. De Rohingya minderheid hebben geen recht op een verblijfsvergunning of enig ander document en ze hebben ook niet mogen stemmen in de laatste verkiezingen die gewonnen is door de NLD.

De Rohingya wordt door de huidige militaire macht, die gesteund wordt door de NLD, behandelt en gezien als onwettige immigranten en zijn effectief statenloos verklaard. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde. Human Rights Watch duidt de behandeling van de Rohingya aan als een etnische zuivering. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu noemde de situatie van de Rohingya recent een “langzame genocide”.

Aung San Suu Kyi
Nobelprijs winnaar Aung San Suu Kyi – de politieke leider van de NLD – zei in de aanloop naar de verkiezingen tegen buitenlandse journalisten over deze etnische zuivering het volgende: “We moeten de situatie van de Rohingya niet overdrijven”.

Aung San Suu Kyi staat onder druk nu haar partij nieteens één moslim als kandidaat te kiezen. Dit terwijl moslims ongeveer 5% van de bevolking in Myanmar uitmaken en waarvan een groot deel heeft gestemd op de NLD. Het weinige beetje hoop dat er nog was op verbetering van de situatie van de Rohingya bij eens verkiezingswinst voor de NLD lijkt met de recente uitspraken van Win Htein definitief vervlogen.