Myanmar’s meest recente religieuze botsingen begonnen nadat een boeddhistische vrouw werd betaald om twee moslims ten onrechte te beschuldigen van verkrachting. Dit heeft de staatsmedia zondag gemeld.

Twee mannen – een boeddhist en een moslim – overleden tijdens de rellen in Mandalay, de tweede stad van het land. Het geweld laaide op rond 1 juli nadat op social media het bericht werd verspreidt dat twee moslimmannen een boeddhistische werkneemster hadden verkracht in hun theehuis. Meer dan 20 personen raakten gewond en vele woningen, winkels en moskeeën werden vernield terwijl een golf van geweld enkele dagen de stad teisterde, de laatste in een reeks van anti-islamitisch geweld in de voormalige junta.

Het lichaam van de gedode broeder U Soe Min. Klik voor originele foto. Warning: graphic.

Het lichaam van de gedode broeder U Soe Min. Klik voor originele foto. Warning: graphic.

Uit politieonderzoek is gebleken dat de vrouw was betaald om de aanklacht tegen de mannen te fabriceren, zo meldt New Light of Myanmar. Het rapport stelt, op basis van bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse, dat bij een medisch onderzoek van de vrouw – genoemd als Phyu Phyu Min – “geen teken van verkrachting of ander geweld” zijn aangetroffen.

“Na diepgaande verhoren bekende de vrouw dat ze de twee mannen had beschuldigd van verkrachting omdat ze daartoe was betaald”. De vrouw was betaald door twee andere mannen die blijkbaar een persoonlijk geschil met de teashop eigenaars hadden. De vrouw is inmiddels gearresteerd, net als de twee mannen die haar hadden betaald, aldus het rapport.

De onrusten, als gevolg waarvan een nachtklok werd ingesteld en veiligheidstroepen die de boze menigten uiteen dreven, bracht opnieuw de slechte betrekkingen tussen boeddhisten en de islamitische minderheid in Myanmar onder de aandacht. Bij botsingen tussen boeddhisten en moslims zijn minstens 250 mensen gedood en tienduizenden mensen op de vlucht gejaagd sinds de gevechten uitbraken in de westelijke provincie Arakan State in Myanmar in 2012.

Veruit de meeste slachtoffers zijn moslims. Anti-moslim geweld breekt vaak uit als gevolg van geruchten of individuele delicten. Hoewel Mandalay een omvangrijke moslimminderheid heeft is het ook de plaats die een groep nationalistische boeddhistische monniken thuis noemen. Echter kwam het geweld op deze plaats nog niet eerder op een dergelijke schaal voor.

Radicale boeddhistische monniken zijn beschuldigd van het ophitsen van de spanningen, met de in Mandalay-woonachtige hardliner geestelijke Wirathu voorop. Hij Deelde het verhaal over de verkrachting enkele uren voordat het geweld uitbrak. De dodelijke religieuze conflicten die zomaar de kop kunnen opsteken tonen aan dat de fragiele overgang van het land naar democratie in gevaar kan worden gebracht. In antwoord op de rellen zei president Thein Sein dat “serieuze actie” zouden worden genomen tegen de betrokkenen en liet doorschemeren dat de zwaarbevochten mediavrijheid zou worden aangetast indien de onrust wordt voortgezet.

Zie ook:
Nieuwe golf van anti-moslim geweld in Mandalay, Myanmar
Opnieuw moslim vermoord bij geweld in Mandalay