Het anti-moslimgeweld dat is gestart op 1 juli in de stad Mandalay zet voort. De 51 jaar oude moslim U Soe Min, eigenaar van een fietsenwinkel, is op straat vermoord door een boze menigte boeddhisten. De radicaal boeddhistische monnik Wirathu – die al in 2002 opriep tot anti-moslim geweld in Mandalay, de tweede stad van Myanmar – blijft ondertussen zijn achterban ophitsen met anti-moslim retoriek.

Het lichaam van de gedode U Soe Min. Klik voor originele foto. Warning: graphic.

Het lichaam van de gedode U Soe Min. Klik voor originele foto. Warning: graphic.

U Soe Min vertrok op zijn fiets richting de moskee om salaat al fadjr te bidden. Hij arriveerde rond de dagenraad nabij de South Owe Bo Moskee (2th and 83rd street) en maakte zijn fiets vast. Toen hij verder wandelde in de richting van de Moskee arriveerde er tevens een boze menigte boeddhisten, die hem grepen en aanvielen met de dood tot gevolg.

U Soe Min was een vredesactivist die juist actief betrokken was bij de multireligieuze dialoog. Hij laat een vrouw en twee minderjarige dochters achter.

De overheid van Myanmar heeft een nachtklok ingesteld voor het gebied van 9 uur in de avond tot 5 uur in de ochtend. Dit wordt veelal gezien als een vrijbrief aan de volgers van de radicaal boeddhistische 969-beweging, aangezien de lokale veiligheidsdiensten nauwelijks tegen hen optreden wanneer zij tijdens deze uren alsnog de straat op gaan om moslimbezittingen te vernielen of mensen aan te vallen.

Tevens bereiken ons signalen dat de toegang tot Facebook wordt beperkt in het gebied. Facebook is een belangrijk netwerk voor activisten ter plaatse om informatie en afbeeldingen uit te wisselen. Diverse activisten maken gebruik van VPN-verbindingen om de Facebook-blokkade te omzeilen.
Naast de moord op U Soe Min zijn diverse moslimbezittingen, zoals kleine winkels en moskeeën, de afgelopen 24 uur aangevallen en deels vernield.

Update: Bij het geweld is ook een boeddhist om het leven gekomen, de 30 jarige Tun Tun. Hij is aangevallen door een groep moslims.