Een boot met bijna 70 Rohingya’s die op de vlucht waren voor het sectarisch geweld in Myanmar is zondagochtend voor de kust gekapseisd. Slechts zes opvarenden zijn tot nu toe levend uit de zee gered. Voor het lot van de andere opvarenden wordt gevreest. De Rohingya’s waren afkomstig uit de stad Sittwe in noordwest Myanmar en op zoek naar een veilig heenkomen in Maleisië.

Al decennialang wordt de Rohingya bevolkingsgroep in Myanmar blootgesteld aan discriminerende wetgeving vanuit de overheid in combinatie met zwaar etnisch geweld dat voortvloeit uit de grassroots boeddhistisch nationalistische ‘969’-beweging. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya’s tot de meest vervolgde volkeren op aarde. Human Rights Watch concludeerde in een rapport van april dit jaar dat er sprake is van etnische zuivering tegen de Rohingya’s.

Afgelopen vrijdag bracht de Verenigde Naties nog haar zorgen naar buiten over de toename van bootvluchtelingen nu het regenseizoen ten einde loopt. Sinds het conflict in juni 2012 is opgelaaid zijn in dat jaar alleen al 14.000 Rohingya met boten gevlucht. Dit jaar zijn daar nog eens 24.000 bijgekomen. Tijdens deze riskante vlucht zijn sinds januari volgens schattingen al 400 vluchtelingen om het leven gekomen.