De Thaise immigratiediensten hebben 170 Rohingya-moslims verplaatst vanuit het ‘Sadao Immigratie Centrum’ naar een zestal andere locaties. Hierdoor neemt het aantal Rohingya’s in het overbevolkte detentiecentrum af van 296 naar 126 personen. De beslissing volgt op een protest door de gedetineerde vluchtelingen over het uitblijven van medische zorg voor een van hun broeders.

Tijdens het protest, dat afgelopen dinsdag plaats vond, bogen enkele gedetineerden de metalen staven van hun cel waardoor 10 van hen buiten de cel konden komen. Enkele Thaise media berichtte hierover alsof het een ontsnappingspoging was, maar de verslaggevers van Phuketwan die dit hebben onderzocht hebben hier geen bewijs van kunnen vinden. Geen van de gedetineerden is buiten het complex gekomen.

Het desbetreffende detentiecentrum in het zuiden van Thailand is berucht vanwege de slechte omstandigheden. Sinds januari dit jaar zijn minstens 5 Rohingya vluchtelingen in het kamp zelf overleden. Volgens een arts waren de omstandigheden waarin de vluchtelingen verkeren, dicht opeen gepakt met nauwelijks bewegingsruimte, de hoofdoorzaak van het overlijden. Door het verplaatsen van een aanzienlijk deel van de populatie lijkt de Thaise immigratiedienst te erkennen dat het centrum overvol was. Amnesty International heeft eerder gemeld dat in totaal 7 personen in Thaise detentiecentra op dergelijke wijze zijn overleden.

Sample image with caption

Op 20 juli kwamen uit Thailand nog beelden naar buiten van twee Rohingya vluchtelingen waarbij door het lange gebrek aan enige vorm van lichaamsbeweging de spieren dermate gedegenereerd waren dat zij niet meer konden lopen.

In april van dit jaar sprak een van Thailand’s hoogste ambtenaren op het gebied van immigratie – Majoor Generaal Panu Kerdlabpon – over de 2000+ Rohingya vluchtelingen die zich in zijn land bevonden. Hij gaf aan dat een groot deel van hen inmiddels kampt met depressie en moedeloosheid.

De Rohingya’s zitten sinds januari opgesloten met geen enkel zicht op een oplossing. De 6-maanden deadline die de Thaise overheid zichzelf had gesteld om het probleem op te lossen was op 26 juli reeds verlopen.