Een recent opgedoken schokkende video toont de verkrachting van een Rohingya-zuster en is naar alle waarschijnlijkheid opgenomen in Thailand. Op de video – die in bezit is van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah – is te zien hoe de zuster in een open veld wordt verkracht door één man in het bijzijn van minstens drie anderen.

Duizenden Rohingya ontvluchten Myanmar vanwege het anti-moslim geweld en repressieve regime ten aanzien van moslims wat door de regering wordt gevoerd. Tijdens hun vlucht naar Maleisië en Indonesië vallen velen van hen in handen van mensensmokkelaars die hen vasthouden in kampen in Thailand. Rohingya die deze kampen overleven spreken van verbaal en fysiek geweld en van structurele ondervoeding. De video lijkt het eerste bewijs te zijn dat er ook sprake is van verkrachtingen in deze kampen.

Een week geleden publiceerde de Thaise nieuwssite Phuketwan ook over de schokkende video. Zij melden dat de video in onderzoek is bij de immigratie-autoriteiten van Thailand in de hoop de daders en het slachtoffer op te sporen. Beide zijn duidelijk herkenbaar in beeld.

Tweede dader kijkt rustig toe (gecensureerd).

Tweede dader kijkt rustig toe (gecensureerd).

‘Stop! Ga weg!’
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah heeft de video laten analyseren door een bron binnen de Rohingya gemeenschap. Onze bron bevestigt dat de zuster in kwestie zeer waarschijnlijk een Rohingya is, zij het met een opmerkelijk lichte huidskleur.

Op één moment in de video is te horen dat de zuster ‘oiyye’ en/of ‘aidde’ zegt, wat Rohingya is voor respectievelijk ‘stop’ of ‘ga weg’. Ook zegt de zuster ‘o ma’, wat ‘oh moeder’ betekent en op een wijze wordt uitgesproken als uiting van verdriet. Ook haar kleding lijkt typische kleding die enkel moslima’s in Myanmar dragen, hoewel dit moeilijk in te schatten is.

Het slachtoffer probeert tijdens de verkrachting vergeefs haar gezicht met haar armen te bedekken op het moment waarop ze in beeld komt. Angst en wanhoop zijn in haar ogen te zien.

De verkrachter kijkt lachend naar de camera (gecensureerd).

De verkrachter kijkt lachend naar de camera (gecensureerd).

‘Dit is enkel voor ons plezier’
Schokkend: de mannen die haar verkrachten spreken volgens onze bron onderling óók Rohingya. Dit impliceert dat enkele Rohingya zelf betrokken zijn bij de kampen in Thailand waar hun eigen broeders en zusters het slachtoffer worden van de mensensmokkelaars.

Op het moment dat de mannen in beeld komen, zegt een van hen: “waag het niet om mijn gezicht te filmen”. De cameraman antwoord: “maak je geen zorgen, dit is enkel voor ons plezier later”.

De man die de verkrachting uitvoert draait vervolgens zijn gezicht naar de camera en kijkt vervolgens met een brede glimlach recht in de lens.

Nader onderzoek naar kampen in Thailand
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah direct heeft contact opgenomen met enkele andere mensenrechtenorganisaties die zich (onder andere) richten op de situatie van de Rohinya.

Matthew Smith – executive director van mensenrechtenorganisatie Fortify Rights – beschikte al over de video, echter zonder audio. Wij hebben onze kopie en analyse daarvan direct met hen gedeeld. “Wij werken op dit moment aan een uitgebreidt rapport over de situatie van Rohingya vluchtelingen in handen van mensensmokkelaars in Thailand en hebben diverse getuigen gesproken,” vertelde Smith ons. “We verwachten in december dit rapport te publiceren. Dit schokkende materiaal zal hier zeker onderdeel van uitmaken.”

Ook hebben wij contact gehad met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Phil Robertson (deputy director van de HRW Azië divisie) merkt (terecht) op dat de video schokkend is, maar dat het niet direct mogelijk lijkt om de exacte locatie en tijdstip van de opname vast te stellen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
De video is door Stichting as-Salaamah wal’Adaalah tevens aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft een ambassade in Thailand en zeer regelmatig contact over de behandeling van vluchtelingen in het land door de Thaise overheid. Het opsporen en vervolgen van illegale mensensmokkelaars zou hier ook een onderdeel van moeten zijn.

Stichting as-Salaamah wal’Adaalah verzoekt het ministerie om de opvolging van deze zaak door de Thaise autoriteiten nadrukkelijk te volgen.