De grenspolitie van Myanmar – de Border Guard Police of BGP – is berucht vanwege de vele meldingen van ontvoering, afpersing, marteling en moord op de islamitische Rohingya-minderheid in het noord-oosten van het land. De BGP werd deels geïnstalleerd vanwege de ontbinding van de beruchte NaSaKa maar lijkt in haar misdaden niet onder te doen ten opzichte van haar voorganger.

Molvi Hussein Ahmed ibn Zahir Ahmed

Molvi Hussein Ahmed ibn Zahir Ahmed – klik voor ‘uncensored’ foto.

Een van de meest recente slachtoffers van de BGP is broeder Molvi Hussein Ahmed ibn Zahir Ahmed (42) meldt de site RohingyaBlogger. Deze Rohingya broeder, een prediker binnen de islamitische gemeenschap van Kyi Gan Pyin, bezocht op 23 oktober zijn zus in het dorpje Kyaut Pyin Seik in de grensprovincie Arakan State. Op dat moment viel de BPG samen met nog 30 Rakhine (de boeddistische inwoners van Arakan State) het dorp binnen en plunderden enkele huizen.

Volgens zijn nabestaanden werd Molvi Hussein Ahmed door de BGP gepakt terwijl hij probeerde de vluchten voor deze beruchte brigade. Hij werd door hen gemarteld en uiteindelijk vermoord. Zijn lichaam werd in een beek gegooid nabij de Amina bazaar, waar het de volgende ochtend door dorpsbewoners rond half zeven in de ochtend werd gevonden.

Rohingya Solidarity Organization
De BGP verricht met enige regelmaat dergelijke invallen, aldus de dorpbewoners, onder het mom van hun strijd tegen de Rohingya Solidarity Organization (RSO). Deze strijdgroep is echter al twintig jaar geleden ontmanteld. Hoewel de overheid van Myanmar nogsteeds naar de RSO verwijst om soortgelijk beleid te verdedigen, er zijn nooit overtuigende bewijzen geleverd dat de RSO nog op welke manier dan ook actief is.

Bestuursleden van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah hebben in Bangladesh gesproken met Rohingya wiens ouders streden met de RSO; ook zij bevestigen dat deze groep al decennia lang niet meer bestaat.