Maandag 19 september is voor twee islamitische Rohingya tieners in Myanmar in een nachtmerrie geëindigd. Muhammed Salim en Abdul Hadi (beide 13) waren met hun vee op een rijstveld aan het werken toen ze opeens werden meegenomen door een groep mensen uit een naastgelegen dorp. De tieners hadden kort ervoor een boeddhistische jongedame aangesproken die zich vreemd gedroeg. De jongens vroegen haar of het goed ging, maar de jongedame gaf geen antwoord en vertrok. Het meisje kwam later terug met een groep dorpelingen die de tieners meenamen naar het dorpje Aung Daing.

In het dorp werden de jongens vastgebonden en door omstanders geschopt en geslagen waarna ze door agenten in het dorp werden vastgezet. Vervolgens werden ze meegenomen naar het politiebureau in Sittwe waar zij te horen kregen dat ze verdacht worden van verkrachting. De politie chef van Aung Daing vertrok naar het huis van de twee jongens en vroeg 3.000.000 Kyat (meer dan 2.000EUR) smeergeld voor de vrijlating van hun kinderen. De ouders hebben het bedrag uiteindelijk betaalt, maar wel onder de voorwaarde dat de jongens hun huis niet mogen verlaten. Aankomende zaterdag is de zitting van de 2 tieners en het ziet ernaar uit dat ze geen eerlijk proces hoeven te verwachten.

De twee Rohingya tieners, mishandeld en nu beschuldigd van verkrachting.

De twee Rohingya tieners, mishandeld en nu beschuldigd van verkrachting.

Onrechtvaardige behandeling
Het is bekend dat de Rohingya moslims in Myanmar onrechtvaardig worden behandeld in eigen land en als onwettige immigranten worden gezien door de overheid en rechts extremistische groepen. Volgens ingewijden zijn de jongens zo erg toegetakeld dat ze nauwelijks kunnen lopen en enorm veel last hebben van hun verwondingen. Het is dan ook de vraag hoe het überhaupt mogelijk is dat de belagers van deze twee jongens gevrijwaard worden van enige vorm van veroordeling terwijl de jongens zelf onder hele zwakke beweringen worden vervolgd.

Valse beschuldigingen
In 2012 heeft een verkrachting van een boeddhistische vrouw door enkele Rohingya-mannen geleid tot een golf van anti-islamitisch geweld in het noord-westen van Myanmar. Sindsdien worden vaker willekeurige Rohingya beschuldigd van verkrachting. In veel gevallen wordt dit niet bewezen of wordt zelfs bewezen dat de aanklachten vals zijn, maar vaak pas nadat veel moslims en hun bezittingen zijn aangevallen.

U zult natuurlijk spoedig meer van ons te weten komen zodra de rechter een uitspraak heeft gedaan in deze zaak.

steun ons met jouw sadaqah