De politie van Myanmar heeft gisteren het vuur geopend op bewoners van het Thandawli-dorp, een Rohingya vluchtelingenkamp nabij de stad Sittwe in de noord-westerlijke provincie Arakan State. Verschillende Rohingya moslims werden hardhandig gearresteerd waarbij één persoon om het leven is gekomen. Het geweld volgde op een weigering van de dorpelingen om een vrouw over te dragen die was weggelopen van haar aanstaande man.

Sittwe, Arakan State, Myanmar

Sittwe, Arakan State, Myanmar

De politie bezocht het kamp na een klacht van een boeddhist en eigenaar van een hostel in het nabijgelegen Manzhi Junction wiens zoon een huwelijk wilde aangaan met een moslimvrouw uit Thandawli. De dorpsbewoners waren het hier niet mee eens en hadden de vrouw teruggebracht naar het dorp waar ze vandaan kwam. De wetgeving in Myanmar verbiedt tevens huwelijken tussen boeddhisten en moslims. Toen de politie arriveerde om de vrouw op te halen gaven zij aan dat de vrouw niet zou worden overgedragen en dat de dorpelingen haar zouden beschermen.

Rond 21:40 lokale tijd loste de politie een schot waarbij de 29-jarige Shomshul Alam ibn Mogul werd gedood. Hij had geen relatie tot de vrouw in kwestie en was naar verluidt nieteens op de hoogte van wat er speelde. Mensen die aanwezig waren bij zijn dood melden dat er voorafgaand aan het schot het gerucht was verspreidt dat de zoon van de herberg eigenaar was gedood en dat Shomshul hier valselijk van beschuldigd werd. Shamshul was op slag dood; de foto van zijn lichaam wekt de suggestie dat hij door het hoofd is geschoten.

Lichaam van  Shomshul Alam ibn Mogul; klik voor ongecensureerde foto.

Lichaam van Shomshul Alam ibn Mogul; klik voor ongecensureerde foto.

Shomshul’s lichaam is door de politie meegenomen en nog niet vrijgegeven; iets wat vrijwel stelselmatig gebeurt bij geweld tegen de Rohingya en kan leiden tot opstootjes in daaropvolgende dagen wanneer nabestaanden het lichaam opeisen om te begraven.

Toen rond 22:00 de politie nog steeds niet in staat bleek de vrouw mee te nemen besloten zij meer geweld toe te passen. In eerste instantie werden diverse keren geschoten boven de Rohingya, daarna werden diverse dorpelingen mishandeld en gearresteerd. Het totale aantal gearresteerde Rohingya is moeilijk te bepalen omdat velen op de vlucht sloegen toen werd geschoten. Een jonge man genaamd Yunus – die in een nabij gelegen winkel lag te slapen – werd van zijn bed gelicht en mishandeld. Een andere jongen van slechts 12 jaar oud, die getuige was van de dood van Shomshul, werd gepakt en mishandeld maar kon uiteindelijk uit de handen van de politie ontsnappen.

Politiegeweld staat niet op zichzelf
De aanval vindt plaats rond hernieuwde pogingen vanuit de lokale autoriteiten om de Rohingya vluchtelingen te dwingen zichzelf te registreren als ‘Bengalezen’ in plaats van burgers van Myanmar. Het vermoeden is dan ook dat het harde en gewelddadige politieoptreden deels bedoelt was om de Rohingya te intimideren en hen angst voor de politie en overheid aan te jagen.

De Rohingya vluchtelingenkampen in Myanmar werden recentelijk in de New York Times omschreven als ‘21ste eeuws concentratiekampen’. De moslims in deze kampen wordt doelbewust de toegang tot voedsel, drinkwater en medische zorg ontzegt. Een gezand van de VN die Myanmar en de vluchtelingenkampen recent bezocht beschreef hoe de Rohingya het slachtoffer zijn van willekeurige arrestaties, mishandelingen en verkrachtingen.

– bronnen: RohingyaBlogger, @nslwin @OpRohingya
– foto bovenaan: bewoners Thandawli