De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zaterdag de politieke leiders van Myanmar onder druk gezet vanwege Washington’s bezorgdheid over de mensenrechten in het land. Ook drong hij er bij de president Thein Sein op aan om de constitutionele hervormingen van het land op te voeren om te waarborgen dat de verkiezingen eind volgend jaar geloofwaardig zullen zijn.

ASEAN = Association of Southeast Asian Nations.

ASEAN; Association of Southeast Asian Nations.

Kerry bezocht de hoofdstad van Myanmar als deelnemer aan het ASEAN Regional Forum. Tijdens een ontmoeting met Thein Sein besprak hij de plannen voor de verkiezingen van 2015 en sprak zijn zorgen uit over de behandeling van de islamitische Rohingya-minderheid, evenals de gevangenneming van journalisten, aldus een hoge ambtenaar van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de ambtenaar besprak Kerry “tot op detailniveau” de huidige situatie in de Akaran State en de behandeling van de Rohingya gemeenschap.

Rohingya aanduiden als ‘Bengalezen’
In het bijzonder sprak hij over de aanduiding van de Rohingya met het label “Bengali”, wat door de Rohingya wordt gezien als het benadrukken van de valse bewering dat zij illegale immigranten uit Bangladesh zouden zijn, ook al leven zij al vele generaties in het westen van Myanmar en wordt hun aanwezigheid ook in historische documenten bevestigd.

“Wanneer een willekeurige gemeenschap wordt gedwongen om een naam aan te nemen die ze zelf beschouwen als beledigend en dit conflicten in de hand werkt, terwijl het gezamenlijke doel is om conflicten te voorkomen, dan is het beter om hiervan af te zien,” aldus Kerry.

Minister John Kerry met Dr Wakar Udin, president van de Arakan Rohingya Union.

Minister John Kerry met Dr Wakar Udin, president van de Arakan Rohingya Union.

Politieke lobby in Amerika
Dat Kerry de situatie van de Rohingya kritisch zou bespreken in Myanmar lag in de lijn der verwachting. In Amerika lobbyen diverse mensenrechtenorganisaties alsmede Rohingya-belangenorganisaties zoals de Arakan Rohingya Union (ARU) om de etnische zuivering van de Rohingya op hoog niveau besproken te krijgen.

De lobby heeft ertoe geleidt dat zowel president Barrack Obama als minister Jonh Kerry zich diverse malen in Myanmar en omliggende Aziatische landen hebben gepleit voor een rechtvaardige behandeling van de Rohingya. Amerika heeft ook – mede met dit argument – besloten de huidige sancties tegen het land in stand te houden.