De anti-islamitische sentimenten in Myanmar worden geregeld opgestookt met gefabriceerde ‘nieuwsberichten’. Als gevolg van deze geruchten en roddels kunnen binnen afzienbare tijd groepen mensen worden gemobiliseerd om moslims of bezittingen van moslims aan te vallen. Dit geweld treft al lang niet meer enkel de Rohingya-bevolking in het noordwestelijke provincie Arakan maar moslims door het gehele land. Bij dergelijk geweld is gisteren één moslim om het leven gekomen.

Op maandag 30 juni werd op het anti-islamitische weblog ThitHtooLwin.com een artikel geplaatst waarin melding werd gemaakt van een verkrachting die zou zijn gepleegd door twee moslims van de ‘Sun Teashop’ in Mandalay. Hoewel het artikel feitelijk onjuist was werd het al snel opgepikt door de monnik Wirathu, voorman van de radicaal boeddhistische 969-beweging, die het een dag later deelde op zijn Facebook pagina.

Dodelijk getroffen moslim na 'waarschuwingsschoten' door de politie.

Dodelijk getroffen moslim na ‘waarschuwingsschoten’ door de politie.

Slechts enkele uren later – rond 8 uur in de avond (lokale tijd) – begon een menigte van boze boeddhisten zich te verzamelen rondom de genoemde teashop in Mandalay. Er werden nationalistische liederen gezongen en opgeroepen tot het aanvallen van de moslim winkels in de straat.

Twee uur later – de menigte was inmiddels uitgegroeid tot ongeveer 300 personen, gewapend met stenen en messen – waren vrijwel alle winkels die aan moslims toebehoren aan de 26thB road tussen de kruispunten met 83rd Road en 84th Road vernield. De ‘Baho pipe shop’, ‘Khin Maung Gyi Khin Maung Lay machine shop’ en de ‘Myathitsar car machine shop’ warden geheel vernield. Andere winkel die men niet kon binnentreden werden uitwendig beschadigd. Tevens werden geparkeerde auto’s van lokale moslims vernield.

De politie was bij de onlusten aanwezig maar trad naar verluidt nauwelijks op. Wel werden uiteindelijk door de politie naar eigen zeggen ‘waarschuwingsschoten’ gelost. Een moslimman werd hierbij door een kogel geraakt en is kort daarna aan zijn verwondingen overleden.

Zowel het initiële artikel op ThitHtooLwin.com als de link hiernaar op het profiel van monnik Wirathu zijn na het geweld verwijderd.