Gisteren heeft een grote menigte boeddhisten van de radicaal nationalistische 969-beweging een aanval uitgevoerd op moslims in de Kanbalu. Deze township ligt in de Sagaing-regio in het noorden van Myanmar. Het is voor zover bij ons bekend voor het eerst dat zover noordelijk een grootscheepse aanval plaats heeft gevonden.

De onrust begon nadat een gerucht zich verspreidde binnen de boeddhistische gemeenschap dat een moslim was gearresteerd vanwege de aanranding van een boeddhistische vrouw. Een grote menigte van enkele honderden mensen trok op naar het politiebureau met de eis de dader in handen te krijgen (en te lynchen). Toen de politie dit weigerde, keerde de menigte zich tegen de lokale moslimbevolking. Hoewel diverse media (onderling) andere aantallen publiceren, melden onze bronnen in het gebied dat er bij de aanval in totaal 34 woningen van moslims zijn vernietigd door brandstichting en 8 winkels c.q. kleine ondernemingen. De uitgerukte brandweer werd door de menigte tegengehouden.

Vooralsnog is er geen bevestigde informatie over eventuele gewonden of doden.

Sample image with caption

Het noordelijk gelegen Kanbalu

Rond half tien in de avond (lokale tijd) belegerde een menigte van rond de 500 personen de lokale moskee. Door tijdig ingrijpen van het inmiddels aanwezige leger werd voorkomen dat ook dit gebedshuis werd vernield. Dit is opmerkelijk, aangezien tot nu toe de politie en het leger de boeddhisten geen strobreed in de weg legden bij het vernietigen van moslimeigendommen of zelfs een actieve en leidende rol speelden.

De radicaal boeddhistische spreker en mede-oprichter van de 969-beweging, monnik Ashin Wirathu, heeft op zijn Facebook-pagina zich in positieve zin uitgelaten over de aanval op de moslims in Kanbalu. Hij benadrukte hierbij dat de aanleiding de aanranding van de boeddhistische vrouw was. De politie, die de man in hechtenis heeft genomen, heeft verklaard dat de man de vrouw slechts had willen ‘omhelzen’.

Het risico bestaat dat het incident door de 969-beweging zal worden gebruikt om de reeds in het land aanwezige anti-moslim sentimenten verder aan te wakkeren. Eerdere geweldsincidenten kregen snel navolging in andere plaatsen in het land.

(noot: de afbeelding bovenaan dit artikel is van een ander incident in Myanmar; van het geweld van gisteren hebben wij (nog) geen beeldmateriaal ontvangen)
___________________________________
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zet zich in voor de Rohingya moslims in/om Myanmar middels het leveren van humanitaire steun aan de vluchtelingen, het informeren van mensen over de omstandigheden van de Rohingya via diverse media en het opvolgen/aanjagen van politieke en diplomatieke ontwikkelingen.