De lokale overheid van Sittwe, een stad in de noordwestelijke regio Rakhine State van Myanmar, is begonnen met een georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep Rohingya’s. Het doel is om in totaal 1.500 personen onder dwang te verplaatsen vanuit het Aung Mingalar Quarter (een wijk waar veel Rohingya’s wonen) naar een drietal VN Vluchtelingenkampen. De lokale bevolking is minder dan 24 uur van tevoren geïnformeerd over deze plannen.

Al decennialang wordt de islamitische Rohingya bevolking in de noordwestelijke regio Rakhine State in Myanmar blootgesteld aan discriminerende wetgeving vanuit de overheid in combinatie met etnisch geweld door boeddhisten van de ’969′-beweging. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya’s tot de meest vervolgde volkeren op aarde. Human Rights Watch concludeerde in een rapport van april dit jaar dat er sprake is van etnische zuivering tegen de Rohingya’s. Grote groepen Rohingya-vluchtelingen bevinden zich in Bangladesh en Thailand, maar ook in IDP (Internally Displaced Persons) kampen in Myanmar zelf.

Nadat enige tijd geleden ook in Sittwe diverse gewelddadigheden plaatsvonden zijn 301 Rohingya gezinnen de IDP-kampen Kyaung Gyi Lane, Ka The en Kone Dan ontvlucht om in te trekken bij familieleden die in Aung Mingalar wonen. Deze specifieke groep Rohingya’s hebben vrijwel al hun bezittingen verloren tijdens aanvallen door groepen radicale boeddhisten in 2012, waarbij de lokale veiligheidsdiensten hebben gefaald hen van enige bescherming te voorzien. Vrijdag werd door de lokale overheid, op autoriteit van het hoofd van de Aung Mingalar Quarter U Shwe Hla, aan de Rohingya’s bekend gemaakt dat zij vandaag om 9 uur in de ochtend (lokale tijd) afgevoerd zullen worden.

Sample image with caption

Sittwe, enkele uren geleden (via twitter @nslwin)

Via social media beginnen de eerste beelden van de uitzetting van Rohingya’s beschikbaar te komen. Duidelijk te zien zijn politie-vrachtwagens die geschikt zijn om grotere groepen mensen te vervoeren.

Een aantal van de Rohingya’s hebben aangegeven dat ze zich vreedzaam zullen verzetten tegen de opgelegde verplaatsing omdat zij niet in de vluchtelingenkampen willen verblijven. De overheid heeft aangegeven dat ze het rantsoen van de 1.500 Rohingya’s zal beëindigen. Ook al is dit slechts een beperkt rantsoen, de Rohingya’s zijn hiervan in grote mate afhankelijk omdat zij vrijwel allemaal geen vaste inkomsten hebben sinds eind vorig jaar.

Boeddhisten van de radicaal nationalistische ‘969’-beweging roepen de lokale bevolking op om geen handel te bedrijven met de moslims, waardoor hun inkomsten sterk teruglopen. Ook zijn bij diverse gewelddadigheden naast moskeeën en woningen waren ook specifiek de winkels en kleine ondernemingen van Rohingya het doelwit van brandstichting.

___________________________________
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zet zich in voor de Rohingya moslims in/om Myanmar middels het leveren van humanitaire steun aan de vluchtelingen, het informeren van mensen over de omstandigheden van de Rohingya via diverse media en het opvolgen/aanjagen van politieke en diplomatieke ontwikkelingen.