Een hoge VN-functionaris heeft afgelopen dinsdag de regering van Myanmar beschuldigd van het toestaan van discriminatie tegen de Rohingya moslimminderheid in het land. Hij waarschuwt dat de huidige opstelling van de regering zou kunnen leiden tot genocide.

“Het was onze hoop dat de nieuwe regering in Myanmar de problemen van discriminatie van de islamitische Rohingya zou oppakken. In plaats daarvan blijven ze hun identiteit ontkennen,” zegt Adama Dieng, een speciale adviseur van de VN-secretaris-generaal voor de preventie van genocide.

Adama Dieng, VN speciaal adviseur voor de preventie van genocide.

Adama Dieng, VN speciaal adviseur voor de preventie van genocide.

“Als de bestaande discriminatie niet wordt gestopt, kan dit leiden tot een genocide,” stelde Dieng in Addis Ababa, waar hij een door de VN gesteunde bijeenkomst over de rol van de Afrikaanse religieuze leiders in het voorkomen van geweld en extremisme bijwoonde.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. De regering beschouwt hen niet als een inheemse etnische groep, maar illegale Bengaalse immigranten. Ze hebben hen ontdaan van hun burgerschap en eigendommen.

Dieng drong er bij Aung San Suu Kyi op aan om haar morele gezag te gebruiken om discriminatie van de Rohingya te voorkomen. “Suu Kyi heeft de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Myanmar gevraagd de naam ‘Rohingya’ niet te gebruiken. Dit betekent dat de discriminatie waar deze minderheidsgroep al tientallen jaren mee wordt geconfronteerd door haar wordt voortgezet,” zei Dieng.

Hoewel Suu Kyi is geprezen voor haar pro-democratische activisme in het verleden ligt ze de laatste jaren steeds meer onder kritiek vanwege de situatie van de Rohingya, waarvan er nog ongeveer een miljoen in het land woonachtig zijn.