De overheid in Myanmar erkent precies etnische bevolkingsgroepen binnen haar grenzen, maar weigert erkenning te geven aan groep 136. Deze groep wordt gekenmerkt als de groep die ‘niet genoemd mag worden’. Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares en leider van de eerste democratische gekozen overheid sinds 1962, staat achter de regel dat de Rohingya bevolking in haar land niet bij naam genoemd mag worden. Dit heeft ze duidelijk gemaakt na een gesprek met de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Myanmar.

“Haar overheid en de ondersteunende militaire systeem zullen de Rohingya bevolking niet bij naam noemen omdat ze niet als officiële burgers van de staat worden gezien”, zegt U Kyaw Zay Ya, de Minister van Buitenlandse Zaken die optreedt als woordvoerder van Aung San Suu Kyi. “Wij zullen ze niet bij naam noemen omdat zij niet onder de 135 officiële bevolkingsgroepen in Myanmar staan geregistreerd. Hen bij naam noemen zal alleen maar controverse doen laten toenemen en het zal de nationale veiligheid en problematiek in ons land met deze groep niet doen oplossen”, aldus U Kyaw, Zay Ya.

De standpunten ingenomen door de nieuwe overheid in Myanmar geeft weinig hoop op een betere toekomst voor de vervolgde Rohingya minderheid, waarvan duizenden al het land zijn ontvlucht na moordpartijen en openbare brandstichtingen door rechtsextremisten.

U Aung win, een Rohingya woordvoerder zegt het volgende: “Ze praat helemaal niet over de Rohingya bevolking of over hun recht op vrijheid van godsdienst, onderwijs en gezondheidszorg. Waarom is zij zo stil, ze is toch een Nobelprijswinnares?”

De Amerikaanse ambassade bevestigt het nieuws omtrent de nieuwe ambassadeur van het land, Scot A. Marciel en het gesprek dat hij heeft gehad met Aung San Suu Kyi maar wilde niet inhoudelijk over het gesprek naar buiten treden.

De Rohingya bestaan grotendeels uit moslims die leven in het Boeddhistische Myanmar waar vrijheid van hun godsdienst, vrij reizen, huwelijken tussen moslims, onderwijs en andere basisrechten verboden zijn verklaard. Meer dan 100.000 Rohingya zijn al gevlucht naar omringende landen of zijn terechtgekomen in erbarmelijke kampen met een tekort aan voedsel en schoon drinkwater.

Extreem-rechtse groepen in Myanmar zijn de afgelopen tijd de straat op gegaan in de staat Yangon om te demonsteren tegen de Amerikaanse ambassade na haar condoleances die gericht waren aan tientallen Rohingya vluchtelingen die waren verdronken voor de kust van Rakhine. Ze refereerde hier specifiek naar de Rohingya door ze bij naam ten noemen.

De extreem-rechtse Ma Ba Tha partij in het land vond het dan ook een goede stap van Aung San Suu Kyi om met de nieuwe ambassadeur van Amerika te spreken over de in hun ogen verkeerde zet. Verschillende actiegroepen vinden het zorgelijk en zijn teleurgesteld dat Aung San Suu Kyi niet tegen de mainstream gedachte goed in gaat, maar juist het extremisme in het land ondersteunt. Inmiddels heeft de Amerikaanse ambassade laten weten het verzoek naast zich neer te leggen en de Rohingya gewoon bij naam te noemen.