Sinds de nieuwste golf van geweld tegen de Rohingya in Myanmar begon op 25 augustus – nu ruim een maand geleden – zijn naar schatting meer dan een half miljoen vluchtelingen de grens met Bangladesh overgestoken. Dat de vlucht naar Bangladesh vele gevaren kent moge duidelijk zijn. Enkele dagen geleden sloeg een boot met Rohingya-vluchtelingen om waarbij 14 doden vielen. De vrouwen die toch het buurland bereiken geven hun getuigenissen over seksueel geweld en verkrachting, iets dat vorig jaar ook al tot de algemene werkwijze van het leger behoorde.
Om alle Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh van enige hulp te kunnen voorzien vraagt de Verenigde Naties nu om een noodbudget van 75 miljoen dollar. Het is wrang dat de Rohingya voor een groot deel opnieuw aan de VN overgeleverd zijn, nu toch steeds duidelijker wordt dat deze organisatie hen in Myanmar de afgelopen jaren vooral in de steek liet.
De afgelopen weken hebben wij veel donaties ontvangen via onze website en inzamelingen bij moskeeën. Op 18 september konden wij daarom vertellen dat ons eerste project voor de Rohingya werd gelanceerd. Vandaag kunnen wij vertellen dat ook ons tweede project is gestart!
Opnieuw laten we shelters bouwen, nu door een ander team en op een andere locatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van lange bamboestokken, dik plastic zeil en touw. We mogen geen permanente gebouwen neerzetten, maar zorgen voor goede, stevige constructies die lang mee kunnen. We bouwen 90 shelters voor gezinnen van gemiddeld zes personen en tevens 70 shelters voor alleenstaande moeders met kinderen en weeskinderen. In totaal verwachten we hiermee 960 gezinnen op te kunnen vangen.
Tevens laten we op een centrale plaats 26 dagen lang voedsel koken voor 500 vluchtelingen. Dit zijn dus in totaal 13.000 maaltijden, bestaande uit rijst, kip/vis/ei (verschilt per dag) en dahl. Niet alleen zorgen we dat de nieuw aangekomen vluchtelingen hierdoor een beetje bij kunnen komen maar doordat we erop toezien dat het vers voedsel is dat met enige zorg voor hygiëne wordt bereid voorkomen we ook ziektes.
De totale kosten hiervoor is om en nabij de € 40.000 wat door ons reeds is betaald aan de uitvoerende partij. Vanuit onze field-office in Maleisië zullen inspecties worden uitgevoerd op de voortgang en omvang. Hiermee zien wij erop toe dat alle schriftelijk vastgelegde afspraken worden nagekomen en de Rohingya de hulp ontvangen die wij – middels jullie donaties – hebben gefinancierd.
Dit project is het tweede project dat wij initiëren in de context van deze nieuwe vluchtelingenstroom, maar zeker niet de laatste. Volg dus onze website / facebook / twitter voor meer updates de komende periode.