Turkije heeft toegezegd om $1 miljoen beschikbaar te stellen aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde (UNHCR). Het geld is bedoeld voor het leveren van humanitaire hulp aan de Rohingya vluchtelingen uit Myanmar die nog op zee zijn of zijn aangekomen in Indonesië en Maleisië.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag telefonisch overleg gehad met de Maleisische premier Najib Razak over de bootvluchtelingen die zijn gestrand in de Andamanse Zee en bevestigde daarin dat Turkije klaar staat om zelf ook werk te verzetten met betrekking tot deze kwestie.

Naast de financiële steun voert de Turkse Marine werkzaamheden uit om de Rohingya moslims die zijn gestrand in boten voor de kust van Thailand en Maleisië te bereiken, zo vertelde minister-president Ahmet Davutoğlu afgelopen dinsdag.

Minister-president Ahmet Davutoğlu

Minister-president Ahmet Davutoğlu bij Rohingya-vluchtelingen.

In een gesprek met een groep jongeren bij Çankaya Palace had hij op 19 mei gezegd dat Turkije zijn uiterste best doet om de Rohingya moslims bereiken op zee, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Turkije zet hiervoor een schip van de Turkse strijdkrachten in welke al aanwezig was in de regio.

In 2013 bezocht Davutoğlu – toen nog minister van buitenlande zaken – een vluchtelingenkamp met Rohingya-moslims in Arakan (west Myanmar), dat meldt turks.nl. Hij beloofde toen meer inzet te tonen om de etnische conflicten in het gebied en halt toe te roepen.

steun ons met jouw sadaqah