Na de grote golf van geweld in juni 2012 en de maanden erna zijn vele Rohingya gevlucht vanuit hun ghetto’s naar buurlanden als Bangladesh of Thailand. Tevens bevinden duizenden Rohingya zich in IDP-kampen (vluchtelingenkampen voor ‘Internal Displaced Persons’) in de omgeving van Sittwe, Myanmar. Nicholas Kristof van de New York Times bezocht deze kampen enkele weken geleden en omschreef ze als ‘hedendaagse concentratiekampen’. De Rohingya in deze kampen hebben nauwelijks voeding en geen toegang tot medische zorg of enige vorm van educatie.

Afgelopen nacht heeft een zware storm over de stad Sittwe getrokken, waarbij de slecht gebouwde en nauwelijks weerbare IDP-kampen hard zijn geraakt. Volgens onze bronnen in de regio zijn hierbij minstens 37 ‘woningen’ en een geïmproviseerd schoolgebouw zwaar beschadigd geraakt. Voor de Rohingya – die in deze kampen al moeten worstelen om te overleven – is dit een enorme tegenslag.

Enkele woningen stortten op het moment dat de bewoners zich erin bevonden. Minstens vijf personen zijn hierbij gewond geraakt. De Rohingya wiens ‘woningen’ onbewoonbaar zijn geworden zullen tijdelijk in andere kampen ondergebracht worden tot de ‘woningen’ zijn hersteld.

Foto’s van de stormschade:

storm_01
storm_02
storm_03
storm_04
storm_05
storm_06
storm_07