Op vrijdag 9 december hebben 14 westerse ambassades in Myanmar de overheid van dat Aziatische land opgeroepen weer noodhulp toe te staan in het noordwesten van het land. In dat gebied werd twee maanden geleden door Rohingya opstandelingen een aanval uitgevoerd op een politiepost. Sindsdien in het totale gebied afgesloten van de buitenwereld en niet toegankelijk voor internationale hulporganisaties of onafhankelijke journalisten.

“Tienduizenden mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp, waaronder kinderen met acute ondervoeding, hebben nu al twee maanden geen noodhulp ontvangen,” zo stellen de ambassades in een gezamenlijk statement.

“Hulp is hard nodig om in ernstige humanitaire behoeften te voorzien, maar ook om een begin te maken van herstel van vertrouwen en hoop wat essentieel zijn voor een terugkeer van vrede en stabiliteit. Volledige en onbelemmerde toegang is essentieel voor humanitaire organisaties om een uitgebreide evaluatie van de huidige humanitaire behoeften uit te voeren ter ondersteuning van de humanitaire respons van de regering [van Myanmar].”

Wouter Jurgens

Wouter Jurgens

Nederlandse ambassade
Het statement is ondertekent door de ambassade van Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Polen, Spanje, Zweden, Turkije en de Verenigde Staten. Ook de Nederlandse ambassade heeft het statement ondertekend.

Sinds kort Nederland een ambassade in het land; de hoop is dan ook dat dit niet alleen ten goede zal komen van de handelsbetrekkingen maar ook de dialoog over mensenrechten(schendingen). Dat de ambassade zich schaart bij de landen die de verklaring hebben opgesteld in een goed teken.