De Maleisische premier Najib Razak heeft afgelopen zaterdag gezegd dat het geweld in Myanmar, gericht tegen Rohingya moslimminderheid, etnische zuiveringen zijn. Men verwacht dat de minister president binnenkort een enorme solidariteit mars zal leiden en bijwonen in de hoofdstad Kuala Lumpur als blijk van steun tegen het geweld in Myanmar.

De Maleisische premier Najib Razak

De Maleisische premier Najib Razak

De zware uitspraken volgde nadat Myanmar afgelopen vrijdag een statement na buiten bracht waarin zij stelde dat Maleisië zich aan de ASEAN (Associatie van Zuidoost Aziatische landen) regels dient te houden waarin wordt benadrukt dat ‘leden zich niet mogen bemoeien met interne aangelegenheden van ander landen binnen de ASEAN’.

‘’Het feit dat er specifiek één soort etniciteit het land wordt uit verdreven is de definitie van etnische zuivering’’, zegt de minister van buitenlandse zaken van Maleisië in een statement.

‘’Deze wandaden moeten stoppen, en moeten onmiddellijk een halt toegeroepen worden om zo de veiligheid en rust in de regio van Zuidoost Azië te garanderen’’, aldus de minister.

Het islamitische Maleisië is de laatste tijd sterk kritische op buurland Myanmar in haar handelingen jegens Rohingya moslims uit de staat Rakhine die systematisch worden onderdrukt en gedwongen worden te vluchten naar naburige landen door grootschalige moorden, verkrachtingen, discriminaties en andere soorten geweld.

Vervolging en armoede heeft geleid tot duizenden Rohingya vluchtelingen die door smokkelaars naar landen als Thailand en Maleisië worden overgebracht onder erbarmelijke omstandigheden.

“De behandeling van de Rohingya is een internationale kwestie aan het worden als we kijken naar de enorme hoeveelheden vluchtelingen in alle omringende landen en dus ook een zaak van nationale veiligheid’’, zegt de minister van buitenlandse zaken in Maleisië.

Een woordvoerder van de Myanmareese president zegt dat Maleisië de soevereiniteit van Myanmar dient te respecteren.