alHamdoulilah; in september 2015 heeft Stichting as-Salaamah wal’Adaalah haar eerste reis naar de Rohingya vluchtelingen in Myanmar uitgevoerd. De doelstellingen van deze reis waren het leveren van voedselhulp, het vastleggen van de huidige situatie rond de stad Sittwe en het oriënteren op het gebied voor toekomstige reizen. De totale kosten van de reis bedroegen €28.400. De reis is mogelijk gemaakt door donaties van particulieren aan Stichting as-Salaamah wal’Adaalah in Nederland (€19.800) en EHEE in de Malediven (€8600). Middels dit reisverslag willen wij u informeren over de behaalde resultaten.

Twee bestuursleden van stichting as-Salaamah wal’Adaalah – voorzitter Nourdeen Wildeman en bestuurslid Abshir Welehiye – hebben in één week tijd diverse vormen van (nood)hulp geleverd en de situatie gedocumenteerd. Het werk van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah was niet mogelijk geweest zonder de hulp van twee fixers in het gebied en een aantal in Europa woonachtige Rohingya, welke wij om veiligheidsredenen niet bij naam kunnen noemen.

Tijdens de reis zijn drie type gebieden bezocht in (de omgeving van) de stad Sittwe: een moslim dorp, een moslim ghetto en IDP-kampen. Al deze gebieden bevinden zich achter checkpoints die worden bemand door boeddhistische politie agenten en/of soldaten. De moslims kunnen niet zonder politie escorte (en dus tegen betaling) reizen tussen deze gebieden, daarbuiten zijn zij vogelvrij.

Moslimdorpen
In de moslimdorpen buiten Sittwe wonen de Rohingya al decennia lang, zo niet langer. Deze dorpen zijn vooralsnog niet tot nauwelijks geraakt door het geweld. De bewoners zijn in deze dorpjes geboren en getogen en zijn in beperkte mate in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien. Wij hebben hier géén noodhulp gebracht.

Moslim ghetto
Aung Mingalar is een moslim ghetto. Het is een wijk aan de rand van Sittwe. Tijdens het geweld van 2012 is de wijk zwaar aangevallen waarbij tientallen doden zijn gevallen. Sindsdien is de wijk afgesloten door checkpoints en effectief een openlucht gevangenis. Meer dan de helft van de oorspronkelijke bewoners is inmiddels gevlucht; er wonen nog circa 4.200 moslims, verdeeld over 962 gezinnen. Wij hebben hier 962 zakken van 50kg = 48.100 kg rijst gebracht.

IDP-kampen
In de omgeving van Sittwe zijn diverse IDP-kampen. IDP betekent Internally Displaced Persons, oftewel ‘vluchtelingen in het eigen land’. Deze kampen zijn ná het geweld van 2012 ontstaat. In deze kampen bevinden zich geregistreerde vluchtelingen (welke minimale voedselhulp ontvangen, ongeveer 250gram rijst per persoon per dag) en ongeregistreerde vluchtelingen (welke géén voedselhulp ontvangen). Wij hebben de kampen Manzi 2 en Say Tha Ma Gyi bezocht, waar wij respectievelijk 164 zakken van 50kg rijst per stuk en 872 zakken van 25kg rijst per stuk hebben gebracht. Deze zijn uitgedeeld aan de ongeregistreerde vluchtelingen.