alHamdoulilah; in april 2016 heeft Stichting as-Salaamah wal’Adaalah haar eerste reis naar de Rohingya vluchtelingen in Indonesie uitgevoerd. De doelstellingen van deze reis waren het leveren van noodpakketten en het brengen van materiaal om de vluchtelingen te helpen om een bestaan op te bouwen in Indonesie. De totale kosten van de reis bedroegen €23.000. De reis is geheel mogelijk gemaakt door donaties van particulieren aan Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. Middels dit reisverslag willen wij u informeren over de behaalde resultaten.

De reis is uitgevoerd door twee bestuursleden van stichting as-Salaamah wal’Adaalah – Secretaris Jeroen Hendriks en Penningmeester Sherwin Wiese. Het werk van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah was niet mogelijk geweest zonder de hulp van onze lokale partner in het gebied die ons heeft mogen begeleiden naar de kampen en met wie we samen een aantal nieuwe projecten hebben mogen opstarten.

Positieve verassing
Het viel ons team al snel op dat de Rohinya vluchtelingen in een andere situatie verkeren dan de vluchtelingen die we in Bangladesh en Maleisie zijn tegengekomen. De bevolking van Aceh staan open voor het ontvangen van Rohinya vluchtelingen en zien ze graag een onderdeel worden van de maatschappij. De mensen die wij de vraag stelden hoe dit kwam, gaven aan dat dit komt omdat zij ook ervaren hebben hoe het is om hulp nodig te hebben en te krijgen na de Tsunami in 2004. Zij zijn de wereld dankbaar voor al de hulp die zij hebben gekregen en geven dan ook graag hulp terug. Daarnaast zit het in het islamitische cultuur van de Aceh bevolking dat je een behoeftige dient te helpen, ongeacht wie het is.

Bovenstaande houding vind je terug in de projecten die inmiddels zijn opgezet door de lokale overheid van Aceh. Kinderen mogen naar de openbare scholen. Voor de ouderen werken ze op dit moment aan werkervaringsprojecten en maken ze land beschikbaar om te verbouwen waardoor ze uiteindelijk zelfstandig hun geld kunnen verdienen. Ook merk je dat dit zelfvoldoening geeft aan de Rohinya vluchtelingen omdat ze graag hun steentje bijdragen en niet enkel hun “handje willen ophouden”.

Distributie van school-, kleding- en baby pakketten
Voor het eerst hebben wij als Stichting as-Salaamah wal’Adaalah geen voedselpakketten gedistribueerd tijdens onze bezoek. De bevolking en lokale overheid van Aceh helpt met het leveren van eten naar de kampen. Wij hebben ons daarom op andere projecten mogen focussen met een langere termijn visie. Aan kinderen hebben wij school uniformen, tassen en schrijfgerei gedoneerd zodat zij naar school kunnen. Daarnaast hebben wij voor elke baby een set aan kleren mogen kopen.

Fotografieproject
Om de vluchtelingen een stem te geven heeft Stichting as-Salaamah wal’Adaalah een fotografiecursus georganiseerd inclusief het leveren van 12 digitale foto camera’s. De bedoeling is dat ze na hun cursus foto’s maken over hun leven als vluchteling. De foto’s die gemaakt zijn dooren over de Rohinya vluchtelingen zijn inmiddels tentoongesteld worden tijdens een expositie in Aceh. Deze expositie was onderdeel van de herdenking van de redding van de vluchtelingen uit de zee door de vissers van Aceh. De belangstellenden waren razend enthousiast aan het einde van de cursus en wij verwachten hiervan veel terug te zien.

Behaalde resultaten
Het was alhamdoelilah een gezegende reis met veel potentie. In onze ogen is Aceh een voorbeeld voor vele landen als het gaat om het opvangen van vluchtelingen, inclusief landen in het Westen.
Uiteindelijk hebben wij door middel van jullie hulp kinderen naar school kunnen sturen, baby’s en volwassen van nieuwe kleding kunnen voorzien, 15 waterdispensers kunnen leveren voor schoon drinkwater. We hebben een bijdrage geleverd aan het zelfrespect van de vluchtelingen door het opzetten van een fotografieproject. We hebben een werkervaringsproject opgezet, dat er toe leidde dat een aantal jonge Rohingya een stage plek kregen in werkplaatsen, zoals een autoreparatie werkplaats. Ook hebben we een landbouwproject opgezet met de donatie van gereedschap en zaden en het organiseren van begeleiding door ervaren landbouwers.

Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zal bij terugkomst in Nederland direct het inzamelen van sadaqah continueren om blijvende steun aan de Rohingya in Indonesie mogelijk te maken, insha’allah. Doneren kan hier.

aswa-indonesia-01
aswa-indonesia-02
aswa-indonesia-03
aswa-indonesia-05