Moslimactivist Zaw Zaw Latt uit Mandalay (Myanmar) is gearresteerd door de politie van Myanmar. tijdens het samenwerken met interreligieuze organisaties. Lokale activisten vertellen aan het nieuwsblad Coconuts Yangon dat Zaw Zaw Latt dinsdagavond door de politie is aangehouden op verdenking van het overtreden van wetregel 17A: Het in contact staan of samenwerken met zogenaamde ‘zwarte lijst organisaties’.

De moslim activist werd eerst uitgenodigd voor een informeel gesprek bij een plaatselijke eetgelegenheid, waarna de autoriteiten over gingen tot arrestatie.

Foto tijdens arrestatie Zaw Zaw Latt

Foto tijdens arrestatie Zaw Zaw Latt

Hardhandige arrestatie
Activist Kee Kee, tevens goede vriend van Zaw Zaw Latt, vertelt: “Ze (de politie) namen hem hardhandig mee en hij heeft sindsdien niet de kans gekregen om bezoekers te ontvangen in de gevangenis”

Een officiële vertegenwoordiger van het politiebureau in Mandalay kon niet reageren op de arrestatie. Hij verwees de vragen door naar de afdeling ‘misdaad onderzoek’, maar ook zei waren niet bereikbaar voor vragen.

Interreligieuze verzoening
Volgens vrienden van Zaw Zaw Latt heeft de arrestatie te maken met een foto die twee jaar geleden is genomen tijdens een bezoek aan een Rohingya vluchtelingen kamp in de Kachin district. Hierin zou hij een wapen in de hand hebben gehouden.

Een andere activist uit Yangon vertelt dat Zaw Zaw Latt al 2 maanden lang fysiek wordt belaagd en via social media wordt aangevallen door onbekende middels hacking van zijn Facebook-profiel.

Zaw Zaw Latt is lid van de Thint Myat Lo Thu Myar groep. Deze organisatie zet zich in voor verzoening tussen verschillende religies in Myanmar. In zijn woonplaats Mandalay vielen in juli vorig jaar nog doden bij aanvallen op moslims.

Zaw Zaw Latt zet zich in voor verzoening tussen verschillende religies.

Zaw Zaw Latt zet zich in voor verzoening tussen verschillende religies.