De grenspolitie van Myanmar heeft de afgelopen week 6 Rohingya leiders gearresteert in het zuiden van Maungdaw omdat zij weigerde een bijeenkomst bij te wonen over het verplicht moeten dragen van een nationale verificatie kaart (NVC).

Een Rohingya toont zijn NVC-card.

Een Rohingya toont zijn NVC-card.

De Rohingya moslims zijn per definitie tegen de regels omtrent het dragen en bestaan van de NVC omdat het maar 2 jaar geldig is en bedoeld is voor buitenstaanders. Het dragen van zo’n pas zou betekenen dat zij per direct hun status als bedreigde volk zullen verliezen en zo makkelijker het land uitgezet kunnen worden.

De overheid van Myanmar heeft strikte maatregelen getroffen om middels de NVC de bewegingsvrijheid van de Rohingya drastisch te beperken. Zonder NVC laten de grenspolitie in Maungdaw geen Rohingyas meer door de grensposten.

De provincie Rakhine is afgelopen week het decor geweest van arrestaties van meerdere lokale stamhoofden onder de Rohingya moslims. Afgelopen zondag heeft kolonel Htin Lin en de overheid van het stadsdeel Maungdaw de stamhoofden van de Rakhine verplicht bij elkaar geroepen op het centrale administratie punt in de stad om 2:30 in de middag omtrent de NVC regels.

Sommige stamhoofden gaven gehoor aan de oproep maar volgens een lokale bron weigerde een groot deel aanwezig te zijn. The staatsminister van Rakhine verplichte iedere stamhoofd aanwezig te zijn, maar een deel had vraagtekens omtrent de NVC en voelde zich niet gedwongen aanwezig te zijn. Naast de weigerende stamhoofden was ook een Rohingya imam het niet eens met de NVC.

Nadat de vergadering rond 6 uur in de avond was afgelopen begon de speciale eenheid van de grenspolitie invallen te verrichten in huizen en kampen van de afwezige Rohingya stamhoofden. 5 van de 6 stamhoofden werden na invallen in hun huizen opgepakt en opgesloten en de zesde Rohingya stamhoofd meldde zich vrijwillig bij het politiebureau nadat zijn vrouw werd opgepakt en pas zou worden vrijgelaten als haar echtgenoot zich zou melden.

steun ons met jouw sadaqah