Wat kan het interview van Aung San Suu Kyi, geleid door Mishal Husain bij het programma ‘BBC Today’ ons vertellen over haar ideeën omtrent moslims? Is zij werkelijk zo tolerant en liberaal als ze doet overkomen?

Na een interview met Mishal Husain voor het Britse programma ‘Today’ meer dan een jaar geleden was Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi volgens een nieuw boek over haar furieus: “Niemand vertelde mij dat ik geïnterviewd zou worden door een moslim”.

Suu Kyi heeft zich nooit publiekelijk uitgesproken over de situatie van de Rohingya moslims, waarvan tienduizenden staatloos zijn geworden, dakloos en totaal geen rechten hebben dankzij het officiële Birmese overheid. Ze heeft wel geklaagd over het geweld jegens de vervolgde moslims in west Myanmar, maar heeft nooit steun uitgesproken voor de Rohingya of de claims van organisaties als Human Rights Watch over etnische zuivering onderschreven.

In de westerse wereld wordt ze nu vanuit alle kanten aangevallen om het feit dat ze niet in staat is het lopende drama in Myanmar in te zien en te veroordelen. Vele vinden dat ze haar enorme populariteit in de wereld veel eerder had moeten gebruiken om zo een einde te maken aan het sektarische geweld jegens moslims in Myanmar.

Peter Popham, schrijver van de biografie over Suu Kyi genaamd ‘The Lady and the Peacock’ vertelt: “Het zou heel goed waar kunnen zijn dat Suu Kyi eerder een einde had kunnen maken aan het geweld in Myanmar. Ik kan ook niets vinden in haar verleden wat zou kunnen duiden op afkeer jegens moslims. Haar eerste vriendje als student in Oxford was een Pakistaanse jongen die nu een topdiplomaat is in Pakistan. Ze heeft 20 jaar lang in Groot-Brittannië geleefd onder zoveel verschillende culturen zonder ooit in opspraak te zijn geweest. Ze heeft gewoon nooit een aanvaring gehad met moslims. Sterker nog, het was de moslim journalist Maung Thaw Ka (overleden in de gevangenis) die haar op het hart drukte mee te doen aan de democratie vorming in Myanmar”.

Waarom is ze dan ondanks haar tolerante en liberale achtergrond toch zo boos geworden na het schijnbare lastige interview van Mishal Husain? Zou het kunnen dat ze beïnvloedt wordt door haar stafchef en constant compagnon Dr. Tin Mar Aung, die zelf behoort tot de Arakan boeddhisten? Dezelfde boeddhisten die een slachting op de moslims in Myanmar teweeg hebben gebracht en die nog steeds gaande is.

Het zou mogelijk kunnen zijn, maar er is een simpelere uitleg. Suu Kyi heeft de laatste 20 jaar moeten worstelen om aan de macht te kunnen komen in Myanmar. Ze is ongekend populair onder de bevolking die voor 90% uit boeddhisten bestaat, inclusief haarzelf. Haar vijanden in het leger hebben vaak genoeg geprobeerd haar naam zwart te maken door haar te bestempelen als een buitenstaander, omdat ze getrouwd is met een Britse man, 2 buitenlandse kinderen heeft en jaren in het westen heeft geleefd. Door haar als een buitenstaande te portretteren probeerde ze haar ook meteen te linken aan de andere buitenstaanders, namelijk de Rohingya moslim minderheid die volgens vele gezien worden als buitenlanders die geen recht hebben te wonen of te reizen in het land.

Peter Popham denkt het volgende: “Ik heb het gevoel dat Suu Kyi bang is openlijk de Rohingya te verdedigen, omdat ze anders weer terecht zou kunnen komen in de spiraal van zwartmakerij. Als de bevolking van Myanmar hier voor zou zijn gevallen dan had ze nooit de macht kunnen verkrijgen die ze nu heeft. Dus ik denk dat ze al 5 jaar ongemakkelijk bij de voorste hekken van het parlementshuis staat.”

Op dit moment is zij het mikpunt voor iedereen. Moslim journalisten die haar aanvallen om haar verraad jegens de moslims, haar verraad jegens de mensenrechten en de boosheid om haar nobelvredesprijs. Ze is gewoon overgevoelig geworden voor het onderwerp Rohingya moslims. Nu ze binnenkort volledig aan de macht komt en wordt gesteund door een meerderheid in het parlement kan ze misschien een wat meer relaxed houding aannemen en ons echt vertellen wat ze vindt.