Op 1 mei 2015 heeft een speciale taskforce van het leger en de politie van Thailand ten minste 30 lichamen gevonden bij een verlaten kamp van mensenhandelaren in de provincie Songkhla, op slechts 300 meter afstand van de grens met Maleisië. De meeste lichamen werden gevonden in ondiepe graven, terwijl anderen in de open lucht lagen, enkel bedekt waren met dekens en kleden.

De politie heeft verklaart dat het gaat om Moslims met de Rohingya-etniciteit uit Myanmar en Bangladesh. De slachtoffers zijn gestorven door uithongering of ziekte, terwijl zij in handen waren van mensenhandelaars die wachtten op de betaling van losgeld voordat ze de Rohingya Maleisië in zouden smokkelen. De mensenhandelaren hadden het kamp inmiddels verlaten en hebben daarbij de overlevende Rohingya meegenomen.

Op de website van dailymail.co.uk zijn veel – schokkende! – foto’s te zien van de massagraven.

De locatie waar de lichamen zijn aangetroffen.

De locatie waar de lichamen zijn aangetroffen.

Etnisch gezuiverd in Bangladesh
De Rohingya vluchten weg uit Myanmar, waar sprake is van etnische zuivering door zowel de overheid als door de volgers van de radicaal boeddhistische 969-beweging. Ruim 140.000 Rohingya bevinden zich in vluchtelingenkampen die recent in de New York Times werden omschreven als ‘21ste eeuws concentratie kampen’. Volgens de Verenigde Naties behoren de islamitische Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde.

De moslims die het land proberen te ontvluchten betalen initieel een bedrag tussen de $50 en $300 (€45 en €270) aan de smokkelaars die hen ‘inladen’ op schepen die soms tot 700 personen herbergen. Vaak zijn er gewapende bewakers op de boten aanwezig, die zowel middels verbaal als fysiek geweld voorkomen dat de Rohingya zich op het schip verplaatsen. Ze worden in Thailand aan land gebracht, om door de jungle de grens met Maleisië overgesmokkeld te worden.

Vorig jaar beschreven wij op onze website al hoe de onmenselijke behandeling van de Rohingya zorgt voor vele doden tijdens de bootreis én hoe de vrouwelijke Rohingya door de mensensmokkelaars in Thailand regelmatig slachtoffer van groepsverkrachting zijn.

“Vondst van massagraf is geen verassing”
“De mensenhandel door Thailand loopt al erg lang enorm uit de hand, iets wat hoge functionarissen ook hebben toegegeven aan Human Rights Watch (HRW) en anderen,” zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW. “De vondst van een massagraf bij een kamp van mensenhandelaren is dan ook helaas geen verrassing. De langdurige betrokkenheid van de Thaise overheidsambtenaren bij mensenhandel maakt het noodzakelijk dat een onafhankelijk onderzoek met VN-betrokkenheid noodzakelijk om de waarheid te achterhalen en de plegers ter verantwoording te roepen.”

Jarenlang hebben mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten reeds gerapporteerd over de groeiende netwerken van mensenhandelaren die werken met steun en bescherming van corrupte ambtenaren in het zuiden van Thailand. Vorig jaar heeft Amerika in haar jaarlijkse rapport over internationale mensenhandel Thailand gedegradeerd naar de slechtst mogelijke rating (tier 3), mede omdat het weinig tot niets onderneemt om mensenhandel te bestrijden.