De autoriteiten van Maleisië zijn begonnen met search-and-rescue operaties langs de kustlijn om de naar schatting 7.000 Rohingya-moslims te redden die in gammele bootjes op zee ronddwalen die eerder (ook door omliggende landen) terug de zee op zijn geduwd.

Premier Najib Razak van Maleisië heeft de marine opgedragen om te zoeken naar boten van de migranten nadat woensdag een overeenkomst is gesloten met Indonesië om gezamenlijk toevlucht te bieden aan de duizenden vluchtelingen op zoek naar een veilig heenkomen. Dat heeft hij op zijn Facebook pagina bekend gemaakt.

Maleisië en Indonesië duwen de Rohingya niet meer terug de zee op

Maleisië en Indonesië duwen de Rohingya niet meer terug de zee op

Maleisië en Indonesië zijn overeengekomen om een jaar lang de duizenden Rohingya’s op te vangen en van de meest basale hulp te voorzien. Hiermee geven ze gehoor aan de oproepen van diverse internationale mensenrechtenorganisaties om dit te doen.

Duizenden moslims van de Rohingya-moslimminderheid uit Myanmar riskeren hun leven door aan boord van slecht uitgeruste boten de gevaarlijke zeeën te trosteren in de zoektocht naar een beter leven in veiligheid in de omliggende landen. In Myanmar worden de Rohingya moslims etnisch gezuiverd. Op de boten bevinden zich ook economische vluchtelingen uit Bangladesh.

Volgens cijfers van de VN hebben dit jaar tot nu toe zo’n 25.000 Rohingya’s een dergelijke riskante reis gemaakt in een poging om Maleisië, Indonesië of Thailand te bereiken.

Positieve ontwikkeling
“Dat Maleisië en Indonesië het lot van de Rohingya serieus nemen en stoppen om de boten met vluchtelingen weer terug de zee op te duwen is een positieve maar ook onvermijdelijke ontwikkeling,” aldus Nourdeen Wildeman, voorzitten van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. “Volgende week zijn wij met een team actief in Maleisië om de Rohingya die wél aan land zijn gekomen of gebracht van humanitaire hulp te voorzien insha’allah”.

steun ons met jouw sadaqah