Nadat de toegang tot (schoon) drinkwater bewust onmogelijk is gemaakt voor duizenden islamitische Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh zijn de afgelopen dagen minstens 10 moslims gestorven waaronder 8 kinderen.

Vanuit het noord-westen van Myanmar staken de afgelopen jaren duizenden islamitische Rohingya-vluchtelingen de grens met Bangladesh over, waar ze hopen een veilig bestaan op te kunnen bouwen. In het gebied ten zuiden van de stad Cox’s Bazar ontstonden op deze wijze enkele provisorische kampen met duizenden illegale vluchtelingen. Hoewel de omstandigheden doorgaans al buitengewoon slecht zijn, escaleert de humanitaire situatie in het Leda vluchtelingenkamp in hoog tempo.

Uit vrees voor een aanzuigende werking weigert de overheid van Bangladesh niet alleen om de vluchtelingen te erkennen, maar tevens worden de vluchtelingen vrijwel geheel aan hun lot overgelaten. Dit zorgt ook voor spanningen met de lokale bevolking in de omgeving van deze kampen.

Leda vluchtelingenkamp. Kannen voor drinkwater zijn bewust stuk gemaakt door omwonenden. | foto © Andrew Day

Leda vluchtelingenkamp. Kannen voor drinkwater zijn bewust stuk gemaakt door omwonenden. | foto © Andrew Day

Toegang tot drinkwater
In het Leda vluchtelingenkamp – waar rond de 13.000 Rohingya hun toevlucht hebben gezocht – hebben omwonenden begin maart de toegang tot drinkwater afgesneden. Niet alleen zijn de putten die de vluchtelingen in de directe omgeving van het kamp gegraven hebben gedempt, maar ook zijn waterkannen van enkele zusters bewust stukgemaakt.

Als gevolg van het tekort aan schoon drinkwater zijn vele Rohingya ziek geworden. Meerder vluchtelingen vertonen symptomen van (buik-)tyfus en uitdrogingsverschijnselen door diarree. De Canadees Andrew Day – een vaste contactpersoon van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah in het gebied – bevestigt de dood van minstens 10 moslims waaronder 8 kinderen. Indien niet snel rehydratie medicatie en schoon drinkwater voor de Rohingya beschikbaar komen zal het dodental de komende dagen verder oplopen.

Urgent hulp nodig
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah overlegt op dit moment met diverse in het gebied aanwezige humanitaire organisaties hoe zo spoedig mogelijk hulp geboden kan worden aan de Rohingya in het Leda-vluchtelingenkamp.

De stichting zamelt van woensdag 11 tot en met zondag 15 maart sadaqah in om op korte termijn deze noodhulp mogelijk te maken. Alle donaties die in deze periode binnenkomen zullen hiervoor worden aangewend. Mensen die hieraan willen bijdragen kunnen doneren via www.salaamah.nl/sadaqah