Door zware regenval in de tweede helft van juli en begin augustus veroorzaakt door cycloon Komen zijn er overstromingen en grote delen van Myanmar. Ook hebben er op diverse plaatsen landverschuivingen plaatsgevonden. Op vrijdag 31 juli heeft de president de gebieden Chin State, Sagaing Region, Magway Region en Rakhine State aangeduid als ‘door natuurramp getroffen zones’. Juist Rakhine State is het gebied waar de Rohingya moslims al onder erbarmelijke omstandigheden wonen in ghetto’s en in IDP-kampen die in de New York Times zijn omschreven als ‘21ste eeuw concentratie kampen’.

Tot nu toe zijn naar schatting 27 personen in het land door het natuurgeweld om het leven gekomen. Tevens zijn er 150.000 tot 200.000 personen getroffen door de zware wateroverlast. Deze cijfers zijn echter prematuur, omdat veel gebieden moeilijk bereikbaar zijn voor de reddingswerkers. Volgens politicus Hla Saw zal alleen al het dodental in Rakhine State oplopen tot enkele honderden.

Er is veel schade aan wegen en bruggen en rivieren zijn buiten hun overs getreden. Vele huizen zijn verwoest. De schade aan de IDP-kampen en de Rohingya ghetto’s is op dit moment nog onvoldoende in beeld is gebracht.

Wat doet as-Salaamah wal’Adaalah
Vandaag vertrekt een Rohingya-contactpersoon van as-Salaamah wal’Adaalah vanuit Maleisië naar Myanmar om noodhulp te gaan leveren. De stichting steunt hem persoonlijk met initieel een bijdrage van €1.500 wat verhoogd kan worden indien dit effectief ingezet kan worden.

Daarnaast is as-Salaamah wal’Adaalah in gesprek met een andere organisatie om grootschaligere noodhulp te financieren. Hierover hopen wij binnen enkele dagen meer informatie te kunnen verschaffen.

Zelf zal as-Salaamah wal’Adaalah binnen drie maanden naar het gebied afreizen om eigenhandig noodhulp af te leveren insha’allah.

Overzicht overstromingen Myanmar door UN / OCHA

Overzicht overstromingen Myanmar door UN / OCHA d.d. 3/aug