Nepartikelen en valse informatie over Rohingya moslims in Myanmar circuleren de laatste jaren steeds heviger op verschillende sociale mediakanalen als Facebook en Twitter. Er heerst onder de bevolking in Myanmar een verkeerd en onterecht beeld over de Rohingya die er al generaties lang leven. Dit beeld van haat en angst is de laatste jaren alleen maar versterkt door het oprukkende nepnieuws en de significante groei van internetgebruikers in het land die daar dus steeds vaker mee in aanraking komen.

Verschillende onderzoeken van meerdere hulporganisaties waaronder de Myanmar ICT for Development Organization (MIDO) en het Institute for War and Peace Reporting melden dat de overgrote meerderheid van oproepen tot geweld, haatopmerkingen en virtuele opruiingen gericht zijn tegen Rohingya moslims in Myanmar.

Harry Myo Lin wordt online een 'kallar' (≈'nigger') genoemd.

Harry Myo Lin wordt online een ‘kallar’ (≈’nigger’) genoemd.

Een persoonlijk voorbeeld
“Harry Myo Lin verleidt een boeddhistisch meisje en bekeert haar tot de islam” was een post van een ultrarechtse boeddhistische pagina op Facebook dat daarmee het leven van Harry compleet heeft verstoord. Harry Myo Lin is een 26-jarige Rohingya moslim die voor een non-profit organisatie werkt en op een bewuste dag een foto maakte met een boeddhistische vrouwelijke vriendin en deze vervolgens op Facebook had gepost.

“Mijn foto werd opgepikt door rechts-nationalistische pagina’s en het werd als een nieuwsartikel verspreid waarna het duizenden keren werd gedeeld. Ik werd verdacht van het bekeren van een boeddhistisch meisje. De valse verhalen die eromheen circuleerde versterkte de moslim haat bij de bevolking.”

“Je kunt makkelijk zeggen dat er geen geweld wordt verspreid, maar er waren reacties op de post als ‘Moslims als hij zouden vermoord moeten worden’. Ik ben de laatste tijd door verschillende nep-profielen en via valse telefoonnummers met de dood bedreigd. Ik ben bang dat ik mijn werk niet meer kan uitvoeren dus stop ik ook met het plaatsen van potentieel controversiële posts op sociale media.”

Ambtenaren en politici verspreiden nepnieuws
De problemen omtrent nep-nieuws zijn de laatste jaren erger geworden. Ambtenaren en politici verspreiden valse informatie en nieuws over Rohingya moslims om daarmee hun politiek georiënteerde doelen te verwezenlijken en nationalisme op te stoken. Ze verzetten zich tegen het zogenaamd oprukkende geboortecijfer van moslims in het land om daarmee het verlies van de eigen boeddhistische religie en culturele gebruiken te voorkomen.

De Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi en haar immens populaire democratische partij is de laatste jaren in stilzwijgen gevallen over de enorme onderdrukking van de Rohingya moslims in het land. Haar partij krijgt veel internationale kritiek te verduren die zij zelf stelselmatig naast zich neer lijkt te leggen en waarschijnlijk geen maatregelen durft of wilt nemen om zo haar achterban niet te verliezen.

Advocaat Ko Ni, geliquideerd op 29 januari 2017.

Advocaat Ko Ni, geliquideerd op 29 januari 2017.

Advocaat Ko Ni gedood na online bedreigingen
De angst onder de Rohingya moslims is de laatste paar maanden extra toegenomen na een publiekelijke moordaanslag op de islamitische advocaat Ko Ni in januari. Ko Ni was een adviseur voor Aung San Suu Kyi en een van de aanjagers voor grondwettelijke hervormingen in het land. Hij werd van dichtbij door het hoofd geschoten bij een taxi-plaats in de stad Yangon. De verdachte schutter was volgens de media gehuurd door voormalige legerofficieren maar officiële bronnen vanuit de overheid melden dat de motivaties van de dader tot op heden nog onbekend zijn.

Voordat hij stierf werkte Ko Ni aan een wet die het oproepen tot haat en discriminatie in Myanmar strafbaar zou stellen. Op sociale media als Facebook en Twitter werd hij stelselmatig bedreigd en gediscrimineerd voor zijn denkwijze en voor het opkomen voor Rohingya moslims in het land.

Moslims in Myanmar hebben weinig hoop dat hun angsten worden weggenomen door de overheid in Myanmar. De machthebbers in het land staan bekend als politici die geen tegenspraak dulden en elke vorm van kritiek verbannen of de critici opsluiten in gevangenissen.

steun ons met jouw sadaqah