Een 200-jaar oude moskee is op 3 april 2017 door middel van bulldozers met de grond gelijk gemaakt door het leger van Myanmar

Een van de weinige foto's waarop de moskee nog te zien is vóór de sloop.

Een van de weinige foto’s waarop de moskee nog te zien is vóór de sloop.

De moskee stond in het dorp ‘Lawei Dek’ in het stadsdeel Buthidaung. Volgens lokale bronnen werd de moskee oorspronkelijk nog voor de Britse bezetting van Arakan (vanaf 1824) gebouwd.

“Tijdens de Britse bezetting was er een bazaar met straatjes gevuld met winkels aan beide kanten van de straat tegenover de moskee. Het werd ook wel de ‘Botoli Bazaar’ genoemd. De moskee werd al midden jaren 90 door de autoriteiten van Myanmar gesloten”, zegt een lokale inwoner.

Hoewel de overheid van Myanmar beweert dat zij het beste voor heeft met de moslims uit Myanmar en de crisis in het land met de moslims probeer op te lossen, lijden de Rohingya in het land door onderdrukking, verkrachtingen, honger en moord. Zelfs het vrij kunnen praktiseren van hun religie is hun onmogelijk gemaakt. Vele gebedshuizen en religieuze plekken zijn sinds juni 2012 dan ook verboden of geheel gesloten door de autoriteiten.

Systematisch hebben verschillende machthebbers in Myanmar al decennia lang het leven van de Rohingya zuur gemaakt door hun allerlei restricties op te leggen. Het slopen van religieuze gebouwen en verbieden van religieuze bijeenkomsten is onderdeel van dit beleid.

steun ons met jouw sadaqah