De regering van Myanmar heeft het leger toestemming gegeven om ook vanuit gevechtshelikopters het vuur te openen op dorpen van de islamitische Rohingya-moslimminderheid. Staatsmedia zeggen dat twee soldaten en zes aanvallers stierf bij gevechten nadat de troepen in een hinderlaag waren gelokt, wat leidde tot de inzet van luchtsteun. Of deze claim van de staat klopt kan nauwelijks bevestigd worden, omdat de overheid geen journalisten toestaat in het gebied. Wel komt steeds meer bewijs naar buiten van grootschalig geweld door het leger tegen de totale islamitische bevolking in het noordwesten van Myanmar.

De afgelopen dagen zijn er diverse meldingen geweest van afgebrande dorpen in de regio Rakhine in het noordwesten van Myanmar. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft satellietfotos vrijgegeven van dorpen waarop de vernietiging duidelijk zichtbaar is. In totaal konden zij 430 afgebrande gebouwen identificeren door foto’s van 22 oktober te vergelijken met foto’s van 10 november.

Door satellietfotos te vergelijken is de vernietiging van moslimdorpen duidelijk zichtbaar.

Door satellietfotos te vergelijken is de vernietiging van moslimdorpen duidelijk zichtbaar.

Geweld tegen moslims zeer populair
Diverse Rohingya activisten – zowel in als buiten het gebied – stellen dat de overheid van Myanmar systematisch de moslimbevolking uit haar dorpen aan het drijven is. De aanvallen op de Rohingya door het leger kunnen overigens rekenen op grote steun vanuit de lokale boeddhistische gemeenschap, zo stelde o.a. de BBC vanuit de hoofdstad Yangon vast. De moslims worden gehaat door veel – zo niet de meeste – Birmezen, die hen beschouwen als illegale immigranten uit Bangladesh.

Zwaarbewapende legereenheden bestoken diverse dorpen waar de Rohingya-moslims wonen.

Zwaarbewapende legereenheden bestoken diverse dorpen waar de Rohingya-moslims wonen.

De huidige golf van geweld vanuit het leger tegen de Rohingya-bevolking is een reactie op een aanval op drie politieposten iets meer dan een maand geleden. De overheid van Myanmar maakt het onmogelijk voor onafhankelijke journalisten om naar de regio Rakhine af te reizen, waardoor geen onafhankelijke verslaggeving kan plaatsvinden van de omvang van de gevechten noch kunnen de claims door de overheid worden gecontroleerd.

Volgens een officiële verklaring van de overheid van afgelopen zaterdag werden diverse troepen in een hinderlaag gelokt en raakten ze daarbij in gevecht met diverse gewapende mannen, vermoedelijk Rohingya moslims, gewapend met geweren, messen en speren. Toen zij naar eigen zeggen werden geconfronteerd met een troepenmacht van 500 man, zouden de soldaten luchtsteun hebben ingeroepen. Daarop kwamen twee gevechtshelikopters die vervolgens diverse Rohingya-volken aanvielen.

Wijdverspreide vernietiging
Brad Adams, de directeur van Human Rights Watch Azië, stelt dat de nieuwste foto’s tonen dat er sprake is van een wijdverspreide vernietiging die nog veel groter is dan tot op dat moment werd gedacht. “De Birmese autoriteiten moeten onmiddellijk een door de VN ondersteund onderzoek toestaan als eerste stap richting het waarborgen van de veiligheid en rechtvaardigheid van de slachtoffers,” stelde hij.

Ondertussen spreekt de regering van Myanmar – onder leiding van Aung San Suu Kyi – van ‘zuiveringsoperaties’ in het kader van de zoektocht naar de aanvallers.

steun ons met jouw sadaqah