In het dorpje Thuye Thumain in de Bago-regio van Myanmar is vandaag een moskee vernield bij een aanval op de lokale moslimgemeenschap. Na een woordenwisseling tussen een moslim en zijn buurvrouw werd de moslim neergestoken, waarna een groep van 200 boeddhisten zijn woning en werkplaats hebben gesloopt. Ook een moskee en een madrassa zijn aangevallen en gesloopt.

Links: schade aan de moskee na de aanval. Rechts: verscheurde koran's.

Links: schade aan de moskee na de aanval. Rechts: verscheurde koran’s.

De aanleiding voor het geweld lijkt een ruzie tussen een moslim – Abdul Rashif – die constructie materialen verkoopt en zijn buurvrouw. Abdul Rashif is betrokken bij de bouw van een madrassa 85 kilometer verderop, in Bago stad. Zijn buurvrouw had hierop een klacht ingediend bij de lokale overheid over de bouw van deze madrassa. In de ochtend kregen zij hierover een woordenwisseling, waarop Abdul Rashif werd neergestoken. Hij is behandeld in het ziekenhuis en daarna naar het politiebureau gevlucht.

Een meute van ruim 200 boeddhisten vernielden de woning en werkplaats van Abdul Rashif, maar ook een daarnaast gelegen moskee en madrassa. Tientallen moslims zijn gevlucht naar het politiebureau waar zij tot op dit moment relatief veilig zijn. De politie heeft Rashif gearresteerd, maar nog géén van de boeddhistische aanvallers. Opmerkelijk, omdat zij op vele foto’s duidelijk herkenbaar in beeld zijn.

In Myanmar is geregeld sprake van geweld tegen moslims vanuit de boeddhistische bevolking. Het geweld richt zich voornamelijk tegen de Rohingya-minderheid in het noordwesten van Myanmar. Maar ook op vele andere plaatsen in het land is sprake van geweld tegen moslims met andere etniciteiten dan de Rohingya, zoals hier het geval was.

Ibrahim (67) - vader van Abdul Rashif - bekijkt de schade in de moskee.

Ibrahim (67) – vader van Abdul Rashif – bekijkt de schade in de moskee.

Ibrahim (67) - vader van Abdul Rashif - bekijkt de schade in de woning van zijn zoon.

Ibrahim (67) – vader van Abdul Rashif – bekijkt de schade in de woning van zijn zoon.