Vandaag heeft Nourdeen Wildeman, voorzitter van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah, een eerste kennismakende meeting gehad binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de beleidsadviseur voor Myanmar, Sabrina Brandt. De vergadering vond plaats op initiatief van het ministerie in het kader van het recente bezoek van president Thein Sein van Myanmar aan Nederland.

Ministerie van Buitenlanse Zaken

Ministerie van Buitenlanse Zaken

Tijdens de meeting is door Wildeman kort toegelicht wat de achtergrond, doelstellingen en werkwijze van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah is. Brandt gaf aan op welke wijze het Ministerie van Buitenlandse Zaken direct en indirect in contact staat met Myanmar en op welke wijze daarbinnen de mensenrechten in het algemeen en de situatie van de Rohingya specifiek onder de aandacht wordt gebracht.

Vanuit Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zijn enkele zorgpunten naar voren gebracht, waaronder de recente onthullingen over een plan wat kan leiden tot de permanente detentie van een groot deel van de Rohingya-gemeenschap in Myanmar. Ook is de veroordeling van advocaat en mensenrechten activist Kyaw Hla Aung enkele dagen geleden besproken als aandachtspunt.

Stichting as-Salaamah wal’Adaalah bedankt het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de uitnodiging voor deze initiële kennismaking en hoopt dat het ertoe zal leiden dat beide organisaties in de nabije toekomst sneller informatie kunnen uitwisselen en elkaar kunnen attenderen op urgente zaken ten behoeve van de Rohingya-bevolking.