Vanmorgen rond negen uur lokale tijd (half vijf Nederlandse tijd) heeft een grote brand naar schatting 56 shelters in de as gelegd in het Bawdupha IDP-kamp nabij Sittwe. Hierdoor zijn naar schatting 435 gezinnen dakloos geworden. Door de brand is één man om het leven gekomen. Er werd gevreesd voor méér dodelijke slachtoffers omdat veel kinderen in de chaos vermist waren, maar deze zijn allemaal weer gevonden.

Een shelter is een langwerpig simpel gebouw met vaak golfplaten dak en bestaat uit vele ruimtes met elk een eigen ingang. In elke shelter kunnen ongeveer 10 gezinnen woonachtig zijn. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een van de keuken in één van de shelters. Door de harde wind kon het vuur zich snel verspreiden.

Diverse shelters in brand in het Bawdupha IDP-kamp

Diverse shelters in brand in het Bawdupha IDP-kamp

De brandweer van Sittwe heeft de brand uiteindelijk geblust. Of, en zo ja waar de vluchtelingen nu zullen worden opgevangen is nog niet bekend.

Vluchtelingen in eigen land
Na de grote golf van geweld in 2012 en de vele kleinere daarop volgende geweldsexplosief zijn vele Rohingya uit hun eigen woonomgevingen verdreven. Door de overheid worden zij in IDP-kampen samengebracht (IDP = Internally Displaced Person, oftewel ‘vluchteling in eigen land). De omstandigheden in deze kampen zijn mensonterend. In de New York Times werden de kampen omschreven als 21ste eeuws concentratie kampen.

De brand vond plaats op 450 meter van de plaats waar Stichting as-Salaamah wal’Adaalah in september 2015 een van haar voedseldistributies heeft gehouden.

Rode cirkel: brand. Blauwe cirkel: distributiepunt Stichting as-Salaamah wal’Adaalah

Rode cirkel: brand. Blauwe cirkel: distributiepunt Stichting as-Salaamah wal’Adaalah