Een moslim van de onderdrukte Rohingya bevolking uit Myanmar is op vrijdag 15 april in Sittwe zonder enige bewijs gearresteerd en daarna doodgeschoten door een lokale bataljon commandant. Zijn executie is het zoveelste incident in het gebied waar Moslims geregeld door boeddhistische burgers of politie en leger worden aangevallen.

Ali Ahmad

Het lichaam van Ali Ahmad; klik voor ongecensureerde versie (NSFW)

In het dorp Aun Daing in Noya Para ligt een veld waar bakstenen worden gemaakt. Het veld is in beheer van een bataljon commandant van de Ohn Taw Gyi politie team. In een kleine bedrijfje op het terrein werken voornamelijk Rohingya vluchtelingen die verdreven zijn uit hun woonplaats. In het gebied hebben vele Rohingya moslims noodgedwongen intrek genomen in verschrikkelijke opvangkampen.

Op vrijdag 15 april – direct na het gezamenlijke gebed in de moskee – werd de Rohingya Ali Ahmad door de commandant van de Ohn Taw Gyi bureau opgepakt. Hij werd verdacht van het stelen van 800 bakstenen van het bedrijfsterrein van het Ohn Taw Gyi bureau. De 40-jarige Ali werd vervolgens meegenomen en opgesloten in de gevangenis.

Zijn familie kwam de maandag erna zijn vrijlating eisen, maar tot ieders verbazing vroeg de bataljon commandant 2 miljoen kyat losgeld (ongeveer €1.500). De familie weigerde, enerzijds omdat er geen enkel bewijs tegen Ali was maar ook omdat de waarde van 700 bakstenen naar schatting slechts 700.000 kyat is. De familie kon en wilde niet meer dan dit bedrag betalen.

Na een woordenwisseling tussen de familie van Ali en de bataljon commandant trok de commandant zijn wapen en schoot Ali koelbloedig door het hoofd. Hiermee gaf de bataljon commandant direct een duidelijke boodschap af aan de overige Rohingya moslims die in grote getalen aanwezig waren. Het lichaam van Ali Ahmad werd overgebracht naar het Sitwe General Hospital, maar Ali was al op slag dood.

Woning Ali Ahmad

Vele Rohingya verzamelen bij de woning van Ali Ahmad

Nieuwe regering stopt anti-moslimgeweld niet
Deze laatste tragedie heeft zich afgespeeld onder het toeziend oog van de nieuwe regering in Myanmar, geleid door Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Het lijkt er vooralsnog op dat ook onder de nieuwe regering de Rohingya nogsteeds etnisch gezuiverd zullen worden en niet worden gezien als volwaardige mensen. Ze worden bestolen, onterecht beschuldigd en vernederd door de regering en de veiligheidsdiensten. Tevens lijkt er op de korte termijn geen gerechtigheid te komen voor de familie van Ali Ahmed. De Rohingya moslims hoeven niet op steun te vertrouwen van de overheid, door wie zij jaren geleden stateloos zijn verklaard.