Vorig jaar werden in Yangon drie madrassa’s gesloten, vlak voor de ramadan. De moslims die daar normaal gesproken taraweeh zouden bidden, moesten noodgedwongen hun gebeden op straat verrichten in de stromende regen. De imams die deze gebeden hebben georganiseerd en geleid zijn nu – vlak voor de ramadan – veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

Moslims moesten noodgedwongen buiten in de regen de taraweeh-gebeden verrichten.

Moslims moesten noodgedwongen buiten in de regen de taraweeh-gebeden verrichten.

Toen Cho Nwe Soe vorige maand met haar man naar de rechtbank in Yangon moest komen, verwachtte ze dat hij een boete zou krijgen wegens het vorig jaar zonder vergunning op straat organiseren van gebeden, en dat ze naar huis konden gaan om zich voor te bereiden op de Ramadan. In plaats daarvan werden haar 41-jarige echtgenoot Aung San Lin en zes andere moslims veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

“Ik werd gek, ik wist niet wat ik moest doen,” zei Cho Nwe Soe, terwijl ze haar tranen wegveegde. Ze sprak in de teashop die het stel al 12 jaar samen hebben in Yangon’s oostelijke Thaketa township, de thuishaven van veel van de moslims in de stad.

Discriminatie tegen alle moslims
De straffen die zijn opgelegd heeft veel moslims in Myanmar verontrust en heeft mensenrechtenorganisaties er opnieuw toe aangezet om de regering van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Aung San Suu Kyi aan te sporen om religieuze vrijheden te garanderen voor alle burgers van het land.

Wereldwijde aandacht voor de positie van moslims in Myanmar was grotendeels gericht op de Rohingya-minderheid in de westelijke staat Rakhine, nadat een leger-expeditie bijna 700.000 mensen naar Bangladesh had weggejaagd. Activisten zeggen dat de gevangenneming van de gebedsleiders een herinnering is dat alle moslims in het land worden geconfronteerd met vormen van discriminatie en beperking van fundamentele rechten.

“Het is duidelijk religieuze discriminatie en een flagrante schending van de vrijheid van godsdienst,” zei Phil Robertson, adjunct-directeur Azië van Human Rights Watch, in een tweet na de veroordeling.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

Onder plastic zeil kon een deel van de moslims relatief droog staan terwijl regen de straten van Yangon teisterde.

Onder plastic zeil kon een deel van de moslims relatief droog staan terwijl regen de straten van Yangon teisterde.


Bang om samen te bidden
Moslims in Myanmar begonnen de Ramadan op donderdag. Tijdens de heilige maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. “Als bidden een misdaad is, moeten we het hele menselijke ras gevangen zetten”, zei de 56-jarige Tin Shwe, een docent bij een van de twee gesloten madrassa’s, wiens zoon vorige maand ook werd veroordeeld. “Nu zijn mensen zelfs bang om samen te bidden.”

Cho Nwe Soe en Aung San Lin hebben hun Ramadan altijd samen doorgebracht met bidden, vasten en het bedrijf runnen, maar dit jaar zegt ze dat ze de theeshop zal sluiten. Cho Nwe Soe zei dat ze de werkdruk – wat betekent wakker worden voor zonsopgang en werken tot na zonsondergang – niet aankan in haar eentje. “Ik wil me tijdens deze heilige maand ook concentreren op gebeden voor mijn echtgenoot, zelfs als mijn klanten willen dat ik de teashop openhoud,” zei Cho Nwe Soe.

Tijdens Eid al-Fitr, de viering die het einde van de Ramadan markeert, viert het paar normaal gesproken het feest met hapjes en bezoekende familieleden. Dit jaar heeft Cho Nwe Soe echter alle bezoeken geannuleerd – ze zal alleen samai, een gerecht van zoete fijne vermicelli-noedels vermengd met warme melk, bereiden en het naar man Aung San Lin brengen. “Ik zal dit jaar Eid niet vieren,” zei ze. “Ik zal mijn man gewoon in de gevangenis bezoeken en tijd met hem doorbrengen.”