alHamdoulilah; in mei 2016 heeft Stichting as-Salaamah wal’Adaalah haar derde reis naar de Rohingya vluchtelingen in Myanmar uitgevoerd. De doelstellingen van deze reis waren het leveren van voedselhulp en het brengen van materiaal om de hutjes klaar te maken voor het regenseizoen. De totale kosten van de reis bedroegen €20.850. De reis is geheel mogelijk gemaakt door donaties van particulieren aan Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. Middels dit reisverslag willen wij u informeren over de behaalde resultaten.

De reis is uitgevoerd door een bestuurslid van stichting as-Salaamah wal’Adaalah – voorzitter Nourdeen Wildeman – en één vrijwilliger, namelijk Saber Aboe Amir. Het werk van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah was niet mogelijk geweest zonder de hulp van een lokale fixer in het gebied en een andere Westerling die meerdere NGO’s begeleid in het gebied. Beide kunnen om veiligheidsredenen niet bij naam kunnen noemen.

Veel tegenslagen
De reis kenmerkte zich door tegenslagen. Ons initiële plan was om werkzaam te zijn in de kampen in de omgeving van Teknaf, dichtbij de grens met Myanmar. Dit zijn Leda-camp, Kutupalong en Nayapara. Echter, daags voor onze aankomst in Bangladesh werd een militaire commandant nabij Teknaf aangevallen en gedood, waarbij 11 geweren en honderden kogels buit werden gemaakt. Hierdoor was de sfeer extra gespannen en waren op veel plaatsen invallen en raids door politie en leger. Omdat wij heimelijk in het gebied actief zijn en hiervoor gearresteerd kunnen worden, besloten we dat het veiliger was om ons werkgebied te verleggen naar het Shamlapur-kamp aan de kustlijn.

Het pad van cycloon Roanu

Het pad van cycloon Roanu

Echter, toen we daar eenmaal waren aangekomen vernamen we van de komst van cycloon Roanu. Deze cycloon stond op het punt om aan land te komen exact op de locatie waar wij ons bevonden. De overheid van Bangaldesh besloot om 2 miljoen mensen te evacueren. Omdat wij voornamelijk verbleven in gebouwen met een sterkte betonconstructie, besloten we te blijven en de cycloon over ons heen te laten komen. Deze zou naar verwachting in de loop van de dag aan land komen.

Distributie van voedsel en plastic
In de ochtend, dus enkele uren eerder, hadden we onze eerste distributie gepland, namelijk van voedselpakketten. Nourdeen had waarschijnlijk iets verkeerds gegeten en was al uren flink ziek. Hierdoor moest Saber deze distributie alleen uitvoeren, rond zonsopkomst. Echter kwam ook de cycloon eerder aan land, ongeveer gelijktijdig met deze distributie. Het is gelukt, maar vraag niet hoe.

Enkele dagen later stond de distributie van het plastic gepland. Op basis van nieuwe informatie over veiligheidsrisico’s hebben we deze een dag op moeten schuiven en flink om moeten reizen om onopgemerkt te blijven. Nourdeen was weer beter en heeft deze distributie begeleidt. Uiteindelijk is het gelukt om in Shamlapur 300 grote plastic zeilen uit te delen. Op een later moment zijn nog 200 zeilen uitgedeeld in de omgeving van Teknaf, maar dan zonder onze aanwezigheid.

Behaalde resultaten
Ondanks alle tegenslagen is het alsnog een succesvolle reis geworden alhamdoulilah. We hebben 340 voedselpakketten kunnen uitdelen. Elk pakket bestond uit 20kg rijst, 1 liter olie, 2kg ui, 1kg knoflook en 1kg gemengde kruiden. In totaal is dus ongeveer 8.500kg aan voedselhulp gebracht.

Ook zijn er 500 zeilen uitgedeeld waardoor 500 gezinnen min of meer droog kunnen slapen. We hebben gekozen voor grote zeilen van extra zwaar materiaal. Dit was relatief duur, maar ze kunnen naar verwachting twee jaar gebruikt worden.

We hebben 6 waterputten aan laten leggen. Dit was deels een ‘proof of concept’; hiermee hebben we ervaring op kunnen doen met dit proces en kunnen we dit in de nabije toekomst op grotere schaal uitvoeren (alleen al rond Shamlapur zijn er nog 24 meer nodig). Als laatste hebben we voor ruim €3.700 aan financiële steun gegeven aan een Rohingya weeshuis, zodat ook zij kleding en voedsel hebben tijdens de maand ramadan en het gebouwtje kan worden bijgehouden.

Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zal bij terugkomst in Nederland direct het inzamelen van sadaqah continueren om blijvende steun aan de Rohingya in Bangladesh mogelijk te maken, insha’allah. [ DONEREN KAN HIER ]

Lange rijen bij de distributie van plastic zeilen

Lange rijen bij de distributie van plastic zeilen

Dit is hoe veel hutjes eruit zagen vóór de distributie van de zeilen.

Dit is hoe veel hutjes eruit zagen vóór de distributie van de zeilen.

Een voor een krijgen mensen hun plastic zeilen.

Een voor een krijgen mensen hun plastic zeilen.

Dit is één van de waterputten die zijn aangelegd.

Dit is één van de waterputten die zijn aangelegd.