Komende week is de president van Myanmar, Thein Sein, op bezoek in Nederland. Hij zal tijdens zijn bezoek onder andere ontmoetingen hebben met het koningspaar, het parlement en minister president Mark Rutte. Stichting as-Salaamah wal’Adaalah roept de minister president en andere politici op om hem tijdens dit bezoek te vragen naar de behandeling van de moslims van de Rohingya-minderheid in zijn land. Wij verzoeken hen hierbij specifiek het woord ‘Rohingya’ te gebruiken, een term die door Thein Sein structureel vermeden wordt.

De Rohingya bevolking in Myanmar lijdt al enkele decennia onder een zwaar regime van onderdrukking en onder geweld door zowel de overheid van het Aziatische land als de radicaal nationalistische 969-beweging. Diverse internationale mensenrechtenorganisaties hebben over de gruwelijkheden welke deze moslims te verduren hebben gerapporteerd. Zo noemde Human Rights Watch de maatregelen tegen de Rohingya in een rapport in begin 2013 een vorm van ‘etnische zuivering’. Het Canadese ‘The Sentinel Project’ waarschuwt voor genocide. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren ter wereld. Nicholas Kristof – die twee maal de Pulitzer Price won voor zijn internationaal journalistieke werk – omschreef in de New York Times (juni ’14) de kampen waarin de overheid van Myanmar ruim 140.000 Rohingya heeft opgesloten als ‘21th century concentration camps’.

De huidige regering onder leiding van president Thein Sein heeft op geen enkele wijze blijk gegeven van de intentie om de Rohingya bevolking opnieuw – net als voor de 1982 Citizenship Law – te erkennen als staatsburgers van het land. Tevens schiet de overheid te kort in het beschermen van de Rohingya tegen aanvallen vanuit de boeddhistische gemeenschap. President Thein Sein ontkent zelfs het bestaan van de bevolkingsgroep en weigert hen aan te duiden als ‘Rohingya’.

Nederland profileert zich internationaal als een land waar het internationaal recht en de mensenrechten eerbiedigt en verdedigt worden. Het International Criminal Court is gevestigd in Den Haag, op enkele kilometers afstand van het Binnenhof en het torentje van Rutte. Het kan niet bestaan dat een president als Thein Sein ons land, onze minister president, ons parlement en ons koningspaar kan ontmoeten zonder dat hem zelfs maar wordt gevraagd naar de misstanden die in zijn land tegen moslims plaatsvinden.

Daarom verzoekt Stichting as-Salaamah wal’Adaalah met klem aan minister president Mark Rutte om president Thein Sein kritisch te bevragen naar de behandeling en erkenning van de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar. We verzoeken de minister president hierbij niet mee te gaan in de ontkenning van hun bestaan, maar de Rohingya-etniciteit bij naam te noemen, zowel in het gesprek met Thein Sein als tegenover de pers die over dit gesprek zullen berichten.

_________________________________________
noot voor de redactie:
– voor meer informatie neem contact op met nourdeen [at] salaamah.nl
– voor meer context, zie ook onze andere publicaties op onze site