Sample image with caption

Sjoerd W. Sjoerdsma, D66

Door Tweede kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma (D66) zijn kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de opvang en behandeling van Rohingya-vluchtelingen in Thailand. Zoals uit diverse publicaties op onze website blijkt is deze ver onder de maat. Tegelijkertijd is Nederland een grote sponsor van The Border Consortium, een organisatie met diverse vluchtelingenkampen in Thailand aan de grens met Myanmar.

Stichting as-Salaamah wal’Adaalah bedankt Sjoerdsma voor zijn bijdrage om dit urgente onderwerp aan te kaarten en wacht de beantwoording van de minister met spanning af.

Hieronder kunt u de volledige kamervragen teruglezen:

2013Z19264: Vragen van het lid Sjoerdsma (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de omstandigheden van Rohingya-vluchtelingen in Thaise detentiecentra (ingezonden 9 oktober 2013).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de reportage «Rohingya people crammed in filthy cages in Thailand» van het Britse Channel 4 News?(1)

Vraag 2
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat Rohingya-vluchtelingen onder onmenselijke en onveilige omstandigheden in Thaise detentiecentra worden vastgehouden terwijl Nederland geld geeft voor de opvang in vluchtelingen-kampen aan de grens met Birma/Myanmar? Wat vindt u van het feit dat sinds halverwege 2012 veel Rohingya-vluchtelingen de door Nederland onder-steunde vluchtelingenkampen niet kunnen bereiken? Bent u bereid te onderzoeken hoe ook Rohingya-vluchtelingen deze kampen kunnen bereiken?

Vraag 3
Bent u bereid om de Thaise autoriteiten aan te sporen om de omstandighe-den in de detentiecentra te verbeteren en te komen met concrete plannen voor de hervestiging van de Rohingya?

Vraag 4
Wat is het resultaat van de in juni 2013 door de Europese Unie toegekende noodhulp van € 200.000 inzake de verbetering van omstandigheden van Rohingya in Thaise detentiecentra en welzijnscentra?

Vraag 5
Bent u op de hoogte van het feit dat Rohingya-vluchtelingen op grote schaal slachtoffer zijn van Thaise mensenhandelaren?(2) Bent u van plan dit probleem aan de orde te stellen, hetzij in bilateraal overleg met Thailand hetzij via een EU-dialoog met Thailand?

(1)http://www.channel4.com/news/rohingya-kept-crammed-into-filthy-cages-in-thailand
(2) http://www.aljazeera.com/video/asia-pacific/2013/09/2013912154358802386.html en http://www.channel4.com/news/nightmare-island-where-traffickers-imprison-burmas-muslims