Drie moslimvrouwen uit de stad Maungdaw zijn twee weken geleden voor enkele uren vastgehouden door de grenspolitie nadat zij tegen lokale media hadden gesproken over verkrachtingen door soldaten van het Myanmarees leger.

Eerder die dag hadden de vrouwen gesprekken gehad met dorpsouderen en leden van staat gelieerde media uit het land. Middels een tolk vertelde zij over de gruwelijke ervaringen die zij hadden meegemaakt door toedoen van soldaten uit het leger van Myanmar. Het leger was in het gebied actief na aanvallen door rebellen in oktober 2016 gericht tegen de grenspolitie.

Deze zuster vertelde begin dit jaar aan as-Salaamah wal'Adaalah hoe zij met eigen ogen zag dat vrouwen door het leger werden uitgekozen en 'meegenomen' het bos in. Toen ze terugkwamen "waren ze geen maagd meer".

Deze zuster vertelde begin dit jaar aan as-Salaamah wal’Adaalah hoe zij met eigen ogen zag dat vrouwen door het leger werden uitgekozen en ‘meegenomen’ het bos in. Toen ze terugkwamen “waren ze geen maagd meer”.

Twee zussen uit het dorp Kyargaung Taung, 20 en 16 jaar oud, beweren dat zij 3 maanden geleden door soldaten zijn verkracht. “We werden verdeeld in groepen van drie tot vijf personen,” zei de jongere zus. “We werden naar een leeg huis gebracht en verkracht door vier of vijf soldaten.” Een derde vrouw in het dorp zei dat ze was verkracht tijdens haar zwangerschap. Achteraf bleek dat na het gesprek met de media de drie vrouwen naar het politiebureau zijn meegenomen en tegen hun wil drie uur lang zijn vastgehouden.

Nay San Lwin, een activist die de situatie op de voet volgt kwam via lokale tussenpersonen in Rakhine te weten dat de vrouwen later werden vastgehouden door de dorpsoudste. De dorpsoudste moest een contract onderteken waarin hij plechtig beloofde de vrouwen vast te houden en niet te laten ontsnappen naar de grens van Bangladesh maar persoonlijk naar het politiebureau te brengen. De vrouwen is verteld dat zij later opnieuw terug moeten komen naar het politiebureau voor ‘medisch onderzoek’ en ‘verdere ondervraging’.

Slachtoffers worden ‘leugenaars’ genoemd
De (staats-)media die aanwezig waren bij de gesprekken met de vrouwen staan bekend als media die de aanvallen, verkrachtingen en mishandelingen op Rohingya moslims omschrijven als leugens en overdrijvingen. Eerder deze maand vertelde gevluchte Rohingya moslims in Bangladesh aan de nieuwssite Dhaka Tribune dat leden van de regering van de Maungdaw onderzoekscommissie hen leugenaars hadden genoemd nadat ze hadden getuigd over gevallen van moord, marteling en verkrachting in hun wijk.

De Verenigde Naties heeft begin dit jaar tijdens een onderzoek onder Rohingya-vluchtelingen die aankwamen in Bangladesh ook onderzoek gedaan naar de verhalen van verkrachtingen die kort ervoor hadden plaatsgevonden. Zij documenteerden tijdens hun onderzoek vele sporen op de lichamen van de vrouwen die gerelateerd zijn aan ernstig fysiek geweld en verkrachting. Ook Stichting as-Salaamah wal’Adaalah sprak in Bangladesh vluchtelingen die getuige of zelfs slachtoffer waren geweest van aanranding en verkrachting.

steun ons met jouw sadaqah