De autoriteiten in Myanmar hebben drie moslims aangeklaagd voor het in het openbaar verrichten van het taraweeh-gebed in de maand Ramadan. Hun aanklachten zijn een signaal aan alle andere moslims in Yangon dat zij niet taraweeh in het openbaar mogen verrichten. De moslims konden echter niet meer het taraweeh-gebed verrichten in hun islamitische scholen, omdat recent werd gesloten door diezelfde autoriteiten na een aanval door nationalistische boeddhisten.

Een muezzin roept buiten in de stromende regen op tot het gebed.

Een muezzin roept buiten in de stromende regen op tot het gebed.

De politie bracht de aanklacht naar buiten nadat ongeveer 50 moslims zich vorige week woensdag hadden verzameld om op een weg in de stad Thaketa in de stad Yangon te bidden. Dit is tevens de plaats van een toenemend aantal geweldsincidenten door boeddhistische hardliners tegen islamitisch gebouwen en personen, vooral rond islamitische feesten en gebeurtenissen zoals de maand Ramadan.

Twee nabije gelegen islamitische scholen werden eind april gesloten nadat protesten van nationalistische boeddhisten uit de hand liepen. Zij klaagden dat lokale moslims de scholen gebruikten om te bidden wat volgens de wet illegaal zou zijn. De autoriteiten hebben gezegd dat de sluiting tijdelijk is, maar hebben daarbij geen specifieke datum bekend gemaakt wanneer ze opnieuw kunnen worden geopend.

Moslims in Yangon die buiten in de regen het taraweeh-gebed verrichten. Dit is nu verboden.

Moslims in Yangon die buiten in de regen het taraweeh-gebed verrichten. Dit is nu verboden.

Belangrijke maand Ramadan
“We voelen ons rot. Deze maand is belangrijk voor ons,” zei de lokale moslimleider Zaw Min Latt, verwijzend naar de maand Ramadan. “We hebben deze scholen al decennia lang in gebruik om taraweeh in te bidden. Deze restricties worden ons nu na 60 jaar ineens opgelegd.”

De lokale autoriteiten zijn met een officieel statement naar buiten gekomen waarbij zij de nadruk leggen op het risico voor de “stabiliteit en de rechtsstaat” in de overwegend islamitische buurt in het oosten van de hoofdstad. Een anonieme politie officier heeft de aanklacht bevestigd. Twee officieren hebben AFP journalisten belemmerd in het filmen van de madrasas (scholen).

“Het is onze moskee en onze school. We weten niet wanneer het heropend wordt,” zei Khin Soe, een inwoner van de stad die onderweg was naar een ander deel van de stad om daar te gaan bidden. “Je hebt maar één terrorist nodig,” zegt een boeddhistische monnik die de moslims uit Myanmar haat, verwijzend naar in de zijn ogen gerechtvaardigde sluiting van de school.

Anti-islamitische protesten
Deze gebeurtenissen zijn een gevolg van de recente gebeurtenissen in Myanmar waarbij boeddhistische hardliners in diverse steden anti-islamitische protesten en aanvallen organiseerden. De interreligieuze spanningen zijn gestegen sinds een groep Rohingya-moslims in oktober de politieposten in de Rakhine-staat hebben aangevallen, waardoor een bloedige militaire onderdrukking van start ging, die internationaal zwaar wordt veroordeelt. De moslims in Yangon die nu worden getroffen zijn echter helemaal geen Rohingya.

steun ons met jouw sadaqah